Archive for the ‘Woonnieuws’ Category

Nieuwbouwproject Klein Kadoelen in Amsterdam Noord

Monday, June 13th, 2016

Een paar dagen geleden stond ik in de fraaie tuin van Broersma Makelaars, aan het Vondelpark. De reden was dat zij het eerste nummer van hun magazine BRSMAGZN lanceerden. Ik heb een vaste column in dat magazine. Het is echt heel mooi geworden en ik ben er trots op dat mijn bijdrage zo leuk bevonden werd dat ik een spread (twee pagina’s) heb gekregen in plaats van de bedoelde enkele pagina. Het magazine ligt niet in de winkels maar wordt door de stad verspreid.

Het magazine en mijn bijdrage

Het magazine en mijn bijdrage

Broersma is ook de nieuwbouwmakelaar van een heel leuk nieuwbouwproject in Noord. Althans; als ik de eerste artist’s impressions mag geloven. Klein Kadoelen heet het, en het komt aan de Landsmeerderdijk aan de rand van de Wilmkebreekpolder. Laat dat nou één van mijn favoriete stukjes stad zijn! Zelf woon ik inmiddels al weer bijna twee weken naar volle tevredenheid aan de Nieuwendammerdijk en jongens; Noord is TE GEK! Je bent echt zo in de stad, maar je woont echt buiten.

Binnen Klein Kadoelen, dat in landelijke sfeer wordt opgezet, is ruimte voor een divers aanbod huizen variërend van herenhuizen (een sjiek woord voor een groter type rijtjeshuis), twee-onder-één kappers en enkele vrijstaande huizen. Ik vind het er echt geweldig uitzien en kan me voorstellen dat wij er zelf interesse in hadden gehad als we niet net naar ons droomhuis waren verhuisd!

beeld: Broersma Makelaars

De verkoop begint naar verwachting na de zomer, maar je kunt je op de site alvast inschrijven als geïnteresseerde.

IKEA gaat samenwerken met Tom Dixon en het Deense woonlabel Hay

Thursday, June 9th, 2016

Ze zijn goed bezig daar in Zweden! Ik was al fan. Ze komen met steeds meer innovatieve en aantrekkelijke producten en ik kom er tegen de gevestigde norm in, heel graag. Ook nu kondigen ze weer twee spannende projecten aan. Ze hebben de waanzinnig getalenteerde designer Tom Dixon aangetrokken om producten voor ze te ontwerpen én ze gaan samenwerken met het Deense woonlabel Hay.

IKEA en Hay – foto © inter IKEA systems B.V. 2016

De samenwerking met Hay is bedoeld om de toekomst van Scandinavisch design onder de loep te nemen. Het designteam kreeg de opdracht meubels en producten te ontwikkelen die de Scandinavische designmentaliteit in zich meedragen, én die saamhorigheid in huis moeten bevorderen. Daarmee doelen ze niet alleen op esthetiek, maar ook op sociale saamhorigheid. De lancering staat op de planning voor 2017. Ik kan niet wachten.

Tom Dixon met Marcus Engman, design manager bij IKEA – foto © inter IKEA systems B.V. 2016

Tom Dixon wil met zijn ontwerpen voor IKEA zich specifiek richten op kleinbehuisden. Mensen wonen steeds vaker, al dan niet bewust, op kleine oppervlakten, en functies van woonvertrekken versmelten. Ook mensen die meer ruimte hebben kiezen bewust voor indelingen waarbij woonfuncties in elkaar overlopen. De meubels en objecten in huis moeten met die trend meegaan, aldus Dixon. Ook deze collectie zal in 2017 worden gelanceerd.

De collectie van Hay en IKEA kenmerkt zich door eenvoudige meubels, accessoires en textiel – foto © inter IKEA systems B.V. 2016

 

Stoel geïnspireerd op de Golden Gate Bridge in San Francisco

Tuesday, January 12th, 2016

Mij ontgaat het eerlijk gezegd; de vergelijking met de iconische brug in San Francisco. Maar de ontwerpers van EAJY zeggen bij het ontwerp inspiratie te hebben gehaald uit de Golden Gate Bridge. Hij heet de ‘BEAMS chair’. Beams verwijst naar de metalen i-balken die in industriële bouwwerken veelvoudig worden toegepast. En inderdaad, die zitten ook in de Golden Gate bridge. Ik vind het vooral een hele leuke stoel.

 

Hästens – van zadelmakerij tot hofleverancier van de Zweedse Koninklijke familie

Wednesday, October 28th, 2015

Een paar maanden geleden ontving ik een persbericht van het Nederlandse PR-bureau van Hästens. Het Zweedse exclusieve beddenmerk opende hier in Amsterdam een gloednieuwe winkel en ik was uitgenodigd. In mijn reactie liet ik weten al jaren zelf een tevreden eigenaar van een Hästens bed te zijn en niet lang daarna kwam de vraag of ik het leuk zou vinden de huidige eigenaar, Jan Ryde te interviewen. Natuurlijk leek me dat leuk! Enige tijd geleden alweer sprak ik hem uitgebreid in de winkel op de van Baerlestraat. Het was een leuk gesprek waarin ik erg veel te weten ben gekomen over de geschiedenis van het merk.

 

Foto paard:zadel:oud Hastens 1

Dat Hästens een familiebedrijf was wist ik al. Ik had voorafgaand aan het interview een uitgebreid persbericht en een bio van Jan Ryde gekregen. Maar het werd me niet duidelijk waar de naam vandaan kwam. Ik ben al ruim twee jaar Zweeds aan het leren, maar heb blijkbaar nog nooit het woord ‘paard geleerd’. Hästens betekent namelijk ‘van het Paard’. De matrassen van het merk zijn dan ook gevuld met paardenhaar! Niet gek als je bedenkt dat de geschiedenis begint bij de zadelmakerij die Pehr Adolf Janson in 1852 oprichtte. Deze Janson is de over-over-overgrootvader van Jan Ryde aan moederskant. Het is dus nog steeds met recht een familiebedrijf.

Handmade_2000T_J-E_1933

 

Als in het begin van de 20e eeuw steeds meer mensen een auto kopen en paarden overbodig worden, gaan veel zadelmakers failliet. Maar niet het inmiddels flink gegroeide bedrijf Janson. De Janson die destijds aan het roer staat besluit zich toe te leggen op het maken van bedden. Hij is ook degene die hier paardenhaar voor besluit te gebruiken en de naam kiest die het merk nog altijd draagt.

 

Hästens Factory_1925

Jan Ryde’s vader is degene die het iconische ruitpatroon introduceert. Hij was een designliefhebber en bezocht veel musea en tentoonstellingen. Zijn redenering was dat het patroon staat voor een modernistische standaard met een huiselijke uitstraling. Het blijkt een slimme zet en het merk valt meteen goed op. In de loop der jaren worden er kleurvariaties op het patroon geïntroduceerd, maar het patroon zelf blijft ongewijzigd. Blauw blijft ook absoluut favoriet bij Hästens’ fans en wordt verreweg het meest verkocht.

 

Foto Hastens bed

Een Hästens bed is niet goedkoop. Er zijn instapmodellen maar die kosten nog steeds meer dan een hoop mensen misschien uit willen geven aan een bed. Maar absolute topkwaliteit staat voor het merk hoog in het vaandel en hier wordt weinig op ingeleverd. Dat betekent dat er ook in de prijs niet onbeperkt concessies kunnen worden gedaan. Maar als je nagaat hoe de bedden worden gemaakt, en waarvan, is de prijs begrijpelijk. De bedden worden bijna volledig met de hand gemaakt en afgewerkt. Er wordt alleen de beste katoen en wol, Zweeds grenen en hypoallergeen paardenhaar gebruikt. Jan Ryde licht tijdens het interview toe dat uit onderzoek is gebleken dat natuurlijke materialen, en paardenhaar in het bijzonder, sneller slaap opwekken. Synthetische materialen doen het tegenovergestelde. Een ander voordeel is dat het stugge paardenhaar bijna niet aan slijtage onderhevig is. Er is een man in Zweden die slaapt op een Hästens bed uit 1907!

Handmade_stitch_wide_2106

 

Hästens brengt regelmatig limited editions op de markt. Dit jaar is dat de 2000T. Een Limited Edition variant op het bestaande luxe model met dezelfde naam. In de gelimiteerde versie zijn, als eerbetoon aan de afkomst van het merk, leren details als stoere handvatten, hoekbeschermers en insignes toegepast. Er is maar een beperkt aantal van deze bedden gemaakt en alle bedden zijn met de hand afgewerkt. Kopers krijgen een door Jan Ryde hand gesigneerd certificaat. Het bed is tot 31 december verkrijgbaar.

Foto Limited Edition

Ik kan als eigenaar van een Hästensbed oprecht zeggen ‘once you go horse hair, you’ll never go elsewhere’. Zo, die verzin ik ter plekke 😉 Ik vond het bijzonder dat ik de kans kreeg Jan Ryde te ontmoeten.

 

 

 

 

 

 

 

De nieuwe Tunholmen terrascollectie van Ikea voor horeca en particulier

Saturday, August 29th, 2015

Ikea kan bij mij echt niet meer stuk. Ze introduceren de laatste tijd zo vaak, zulke gave producten! Nu ook weer, deze Tunholmen design terrasmeubelen. Ontworpen voor publiek gebruik dus ideaal voor horeca, maar ook perfect voor je eigen terras of balkonnetje. Ze zijn voor Ikea-begrippen best aan de prijs, maar voor €199,85 heb je toch al een tafeltje en twee stoeltjes staan.

tunholmen-stoel-buiten-grijs__0335234_PE553368_S4

De nieuwe TUNHOLMEN serie van Ikea is geschikt voor publiek en particulier gebruik

De nieuwe TUNHOLMEN serie van Ikea is geschikt voor publiek en particulier gebruik

Een glas in loodraam dat je telefoon oplaadt

Wednesday, July 8th, 2015

Dit raam, ontworpen door de Nederlandse ontwerper Marjan van Aubel is opgebouwd uit gekleurde zonnepaneeltjes die met de zon energie opwekken. De energie is genoeg om kleine apparaten als mobiele telefoons op te laden.

Dit glas-in-loodraam van Marjan van Aubel wekt energie op om je telefoon mee op te laden

Van Aubel past vaker zonne-energie en de mogelijkheden daarvan toe in haar ontwerpen. Eerder ontwikkelde ze een tafel met als blad een zonnepaneel. Ook Ikea past inmiddels technologieën toe in hun meubels waarmee telefoons, in hun geval zelfs draadloos, opgeladen kunnen worden.

Ik vind overigens het ontwerp van het raam, waar zelfs een grafisch ontwerper uit Londen aan te pas is gekomen, niet heel bijzonder. En  de foto met dat plantje zelfs een beetje lullig. Maar het idee is heel leuk, en bovendien heel handig, zeker als je een raam op de zon ‘over’ hebt!

 

Skin – De nieuwe collectie behang van Graham & Brown

Friday, May 29th, 2015

Met de nieuwe collectie behang van het fijne Britse merk Graham & Brown tover je thuis om in een sjieke safaritent. De dessins zijn geïnspireerd op dierenprints zoals je die momenteel ook veel op de catwalks ziet. De zebra-, luipaard-, tijger-, krokodil-, struisvogel- en bontprints zijn lekker over the top en goed te combineren met andere luxe materialen als leer, rijke stoffen, goudtinten, glas en mooie houtsoorten maar passen ook prima in een behouden of modern interieur om bijvoorbeeld die ene muur te laten opvallen. De dessins zijn ook in fellere kleuren te verkrijgen.

Px187MTk5NTkyMy0yLTIwMTkyNjQ0Nzk= Px187MTk5NTkyMy0zLTU4MDkxODc0 Px187MTk5NTkyMy01LTY0MDM0MTMx
Prijs: vanaf € 30,–.
De collectie is te koop via www.grahambrown.com.

De nieuwe duurzame Nipprig collectie van Ikea

Tuesday, May 26th, 2015

Wederom zo’n leuke  limited edition collectie van Ikea! Onder de naam Nipprig, dat zoveel betekent als ‘gek’ of ‘beetje vreemd’, brengt het woonwarenhuis een serie stoelen, manden, kussens, opbergers, kamerschermen (!) en andere woonaccessoires op de markt. Voor de productie is samengewerkt met vakmensen uit o.a. Vietnam en Indonesië en gebruikgemaakt van natuurlijke producten als zeegras, rotan, bamboe, kokosnoot en de tropisch klinkende waterhyacint. Ik vind vooral de zwarte rotan stoel een cadeautje en zo’n kamerscherm wil ik ook wel! En die grote groen-zwarte rieten mand kan perfect dienst doen als tijdschriften- of krantenbak. De collectie is per 1 juni verkrijgbaar.

01_NIPPRIG_01 01_NIPPRIG_04 03_NIPPRIG_03 05_NIPPRIG_03

Mijn ontwerp voor het nieuwe kantoor van Sustainalytics

Sunday, May 10th, 2015

Een perfecte mix van huiselijkheid, vrolijkheid, zakelijkheid en duurzame oplossingen

Sustainalytics, onderzoeksbureau in verantwoord investeren, nam onlangs haar intrek op de 6e verdieping van de Alpha Tower bij de Arena in Amsterdam. De volledige 880m2 werd volledig naar wens van het bedrijf ingericht naar een ontwerp van Studio Columbo. In het ontwerp en uiteindelijke resultaat spelen kernwaarden als duurzaamheid en professionaliteit maar ook de wens voor licht, ruimte en flexibiliteit de boventoon. VEGA-projects trad op als projectbureau en was verantwoordelijk voor de installatie en uitvoering.

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Duurzaamheid
Vanwege de aard van de werkzaamheden van Sustainalytics, het toetsen van bedrijven op hun duurzaamheid voor investeerders, was het belangrijk dat in het ontwerp duurzaamheid een grote rol zou spelen. Dat zie je terug in de gekozen materialen. Zo is er op twee muren gebruik gemaakt van restmaterialen uit de kokosnotenverwerkingsindustrie. Kleine mozaiektegeltjes van de schil van de kokosnoot, een product van Decocos, sieren een enorme wand bij de personeelsingang. Een iets grotere variant, soms nog voorzien van de kenmerkende harige ‘vacht’, is gebruikt op een kleinere wand in het zitje voor zakelijke klanten. In de diverse vergaderruimtes en flexplekken staan robuuste houten tafels en door het hele kantoor is gebruik gemaakt van tweedehands en vintage meubels en accessoires. Het tapijt en de gebruikte verf zijn eco- of zelfs C2C gecertificeerd. Groene accenten op de muren en in het tapijttegelpatroon en een grote hoeveelheid planten onderstrepen het duurzame karakter verder.

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Zakelijk
De directie van Sustainalytics had de uitgesproken wens bezoekers een professionele ervaring te geven bij binnenkomst. Hiervoor ontwierp ik een tweede, kleinere ingang die werd voorzien van een groene loper. Zakelijke gasten worden hier verwelkomd bij een receptie met een intiem zitje. Deze ruimte is geïnspireerd op kantoren zoals je die ziet in Amerikaanse televisieseries uit de jaren ’80 of de tijd van Mad Men. Een tweedehands groene Chesterfieldbank, een duidelijke knipoog naar de term Green Banking, en twee retro-geïnspireerde tafeltjes (Vintage Ikea!) gecombineerd met het geblokte patroon in de vloer maken de sfeer compleet. In de grote boardroom is gekozen voor een sobere, functionele en professionele inrichting. Maar twee subtiele groene banen in de vloer en op de muur verbinden ook deze ruimte met de rest van het interieur.

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Flexplekken
Op slechts een paar afgesloten kantoren na, bevinden de meeste werkplekken zich in een grote, lichte open ruimte. Door gebruik van tapijt met dempende kwaliteiten en flink veel planten is het hier rustig werken. Maar zowel vanuit management als vanuit het personeel zelf klonk de wens voor flexplekken. Plekken waar in gehele of gedeeltelijke afzondering zakelijke gesprekken op bijvoorbeeld Skype kunnen worden gevoerd of even zonder afleiding kan worden gewerkt. In het ontwerp werden vier vrijstaande kantoortjes meegenomen en uitgevoerd. Hierin staan verstelbare tafels van sloophout zodat er zowel zittend als staand gewerkt kan worden. De kantoortjes zijn gedeeltelijk van glas om de zichtlijnen en lichtinval zoveel mogelijk intact te houden. De grote achterwanden zijn bekleed met opgeblazen foto’s van steden waar Sustainalytics kantoren heeft. Zo hangen er taferelen uit Toronto, Londen, Timisoara en New York. De foto’s zijn via een interne stemprocedure gekozen.

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Huiselijkheid
De grote gemeenschappelijke kantine werd ingericht als een woonkeuken. Een eenvoudig keukenblok met houten aanrecht zorgt voor een goede balans met twee felgroene Smeg ijskastjes, een grote houten keukenbar met felgekleurde metalen krukken, en een wandvullende groene gecapitonneerde dinerbank met losse tafeltjes en stoeltjes van dezelfde leverancier als de krukken. De achterwand van de keuken werd betegeld met nieuwe Delfts Blauwe tegeltjes waarvan het blauw in een subtiele geverfde baan op de overige muren terugkomt.

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto” Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Materialen/moodboard / © Studio Columbo

Materialen/moodboard / © Studio Columbo

Ontwerptekening entree / © Studio Columbo

Ontwerptekening entree / © Studio Columbo

Ontwerptekening keuken / © Studio Columbo

Ontwerptekening keuken / © Studio Columbo

Ontwerpschets flexplekken / © Studio Columbo

Ontwerpschets flexplekken / © Studio Columbo

Het nieuwe kantoor van Sustainalytics laat zien hoe met een relatief beperkt budget, goede samenwerking, een helder plan van eisen en een innovatieve benadering binnen beperkte tijd een groot resultaat geleverd kan worden. Ik vond het een geweldig leuk en inspirerend project. Voor mij was het de eerste grote zakelijke opdracht en een echte mijlpaal!

 

Feiten en cijfers

Ontwerp kantoor Sustainalytics
Opdrachtgever: Sustainalytics
Locatie: De Entree 35-37, Amsterdam
Ontwerp: Pieter Valk/ Studio Columbo Amsterdam
Projectleider Sustainalytics: Kate Funke
Interieurbouwer en projectleiding: Vega Projects
Kokoswandmozaïek: Decocos
Posterwanden: ArtiDecco
Groene Chesterfield: Koutsj Amsterdam
Sloophouten balie, werktafels, industriële krukken en keukeneiland: Zooff
Totale vloeroppervlakte: 880 m2
Ontwerp: december 2014
Oplevering: maart 2015

fotografie: Castillo Foto

Echt mooi en écht duurzaam! Kokos mozaïektegeltjes van Decocos

Wednesday, April 29th, 2015

Vorig jaar op Design District had ik al iets soortgelijks gezien, en toevallig kwam dit bijzondere product laatst ineens weer op mijn pad. En precies op tijd want ik was op zoek naar een bijzondere wandbekleding voor een klant. En bijzonder zijn ze; de mozaïektegeltjes van Decocos. Ze worden gemaakt van afval dat overblijft na de verwerking van kokosmelk en kokosvlees in de voedingsmiddelenindustrie. De schil van de kokosnoot die hiervoor wordt gebruikt, wordt in kleine vierkantjes gezaagd. Zowel de binnen- als buitenzijde van de kokosschil wordt hierbij optimaal benut met als resultaat een bijzondere én duurzame wandbekleding die zorgt voor een ultieme wow-factor in elk interieur. 

 

Decocos Edge tiles / Foto: Castillo Foto voor Vega Projects

Decocos Edge tiles / Foto: Castillo Foto voor Vega Projects

100% ecologisch
Bij de verwerking van kokosmelk en kokosvlees in de voedingsmiddelenindustrie worden grote stukken van de kokosnoot weggegooid. Maar kokos is een oersterk product dat tegen een stootje kan. Door de schil van de noot in kleine vierkante blokjes te zagen en als wandbekleding te gebruiken krijgt dit robuuste en stoere materiaal een origineel tweede leven. Bovendien levert de productie van de tegels werk en inkomen voor de lokale bevolking op.

 

Inside Out Decocos tile / foto: Castillo Foto voor Vega Projects

Inside Out Decocos tile / foto: Castillo Foto voor Vega Projects

Kokos leeft
Net als bijvoorbeeld hout, ‘leven’ de tegeltjes echt. Dat betekent dat er kleine kleurverschillen kunnen bestaan of dat het ene tegeltje iets grover is dan het andere. En bij de grote tegels die gemaakt zijn van de buitenschil, zie je soms zelfs de vlassige vacht van de noot nog zitten. Maar dat maakt een wand met Decocosbekleding juist zo uniek. Bovendien geeft het een muur een luxe en warme uitstraling.

End Strip Decocos tile

End Strip Decocos tile

Inside Out Decocos tile in Coral wassing

Inside Out Decocos tile in Coral wassing

Caré light Decocos tile

Caré light Decocos tile

De gezaagde tegeltjes worden in verschillende patronen en formaten op matjes geplakt. Dat maakt dat ze eenvoudig zijn aan te brengen op een vlakke ondergrond. De tegeltjes kunnen worden afgewerkt met diverse lak- en oliesoorten en zijn bovendien ook in verschillende kleurwassingen verkrijgbaar. Dat maakt dat de producten passen in zowel een modern, rustiek, landelijk als een klassiek interieur. Decocos is verkrijgbaar in verschillende formaten, structuren en kleuren. Binnengewoon Styling is vertegenwoordiger van Decocos in Nederland.

Edge Decocos tile

Edge Decocos tile

Binnenkort laat ik uitgebreid zien hoe de tegeltjes zijn toegepast in een ontwerp voor een klant van me. Daar zijn nog niet zo lang geleden foto’s gemaakt en ik hoop die snel te kunnen plaatsen!