‘Goedkoop’ wonen binnen de ring van Amsterdam – waar kun je nog scoren?

Gevonden op Funda
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Toevallig sprak ik enkele dagen geleden een bevriende makelaar die aangaf dat de markt in Amsterdam op zijn retour is. De prijzen zijn in korte tijd zo vreselijk hard gestegen, dat het bijna niet meer kan. Vraagprijzen van meer dan €7000,- per vierkante meter zijn onderhand meer regel dan uitzondering. Voor starters is het dan ook steeds lastiger om een huis te kopen binnen de ring. Toch zijn er buurtjes en wijken die achterblijven op de usual suspects als de Pijp, Oud Zuid, Grachtengordel/Jordaan of zelfs Oud West en Westerpark. Buurtjes waar je als starter goed terecht kunt, maar die ook een goeie investering zijn vanwege de centrale ligging. Benieuwd welke ik denk dat dit zijn? Lees snel verder!

1. Indische Buurt

Nog niet zo lang geleden gold dit stukje Oost als één van de minste buurten van Amsterdam. Maar ineens was daar het opgeknapte Javaplein met tentjes als Wilde Zwijnen en het Badhuis. Niet snel erna volgde de metamorfose van de Javastraat waar je inmiddels struikelt over de leuke horeca. Het ging heel hard. Iedereen keek voor mijn gevoel nog naar Bos en Lommer als dé buurt in opkomst, maar wat BoLo niet werd, is de Indische Buurt inmiddels meer dan wel! De prijzen gaan er dan ook flink omhoog, maar toch kun je hier nog een twee-kamerwoning mét tuin vinden voor onder de twee ton.

Badhuis Javaplein

2. Oostelijke eilanden

Dit is een stukje Amsterdam dat elk moment los gaat barsten. Met de herontwikkeling van de Czaar Peterstraat en de oplevering van het voormalige Marineterrein met bijvoorbeeld Pension Homeland kan dat bijna niet anders. Verstopt tussen deze twee hotspots liggen de Oostelijke eilanden Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg. Een soort schiereilanden die uitkomen op het water langs het spoor, en daarom misschien wat te afgelegen voelen. Toch loop of fiets je vanaf hier de Plantage of de Kadijken in en ook CS ligt om de hoek. In de jaren ’70 en ’80 is hier flink gesloopt en in die herkenbare sociale woningbouwstijl herbouwd. Ik ben stiekem enorm fan van de bouw van die tijd maar deel die mening met weinig anderen. Voor wie er doorheen kan kijken is het hier zeer goed scoren!  Op Wittenburg is recent een gerenoveerd appartement met enorm dakterras aangeboden voor €189.000,-. Het was binnen vier weken verkocht. Gaat het nu dan echt gebeuren?

Het Marineterrein

3. Oostelijk Havengebied, achter de Veemarkt

Postcodegebied 1019 is enorm geliefd bij jonge gezinnen. Hier vind je enigszins betaalbare eengezinswoningen binnen de ring, ruime appartementen, en het is er ruim opgezet zodat kinderen op straat kunnen spelen. De prijzen hier doen dan ook bijna mee met het niveau in de stad. Maar net achter de Veemarkt en de Zeeburgerkade ligt weer zo’n jaren ’80 sociale woningbouwbuurtje. Het zijn voornamelijk lage flats en enkele eengezinswoningen rond de J.M van der Meylaan. Hier komen steeds vaker appartementen uit de verhuur in de verkoop. Ze hebben de postcode al mee, en liggen bovendien tegen de Indische buurt, nummer 1 in dit rijtje, aan. De lokatie is dus perfect. Bij het schrijven van dit stuk was het enige appartement, 54m2, twee kamers en een dakterras voor €200.000,- verkocht onder voorbehoud. Maar er komt vaak wat vrij dus hou Funda goed in de gaten!

Eén van de directeursvilla’s bij de Veemarkt

4. Spaarndammerbuurt

Voor een nieuwbouwhuis iets verderop, in de Houthavens, liggen mensen in slaapzakken in de rij. Vanaf daar kom je door de Spaarndammerbuurt onderweg van en naar de stad. En toch wordt dit buurtje vaak overgeslagen. Ook gek als je bedenkt dat je hier op kruipafstand van het zeer populaire Westerpark woont. Hier geen jaren ’70 of ’80 sociale woningbouw, maar echte Amsterdamse bouw van zo’n 100 jaar oud. Kleine huisjes dus, maar wel heel charmant en voor een relatief zacht prijsje. Een tweekamerappartement van 36m2 met aparte berging en een lekker balkon voor €179.500,- was net verkocht onder voorbehoud, maar ook hier komen regelmatig huizen te koop.

De Oostzaanstraat in de Spaarndammerbuurt

5. IJplein en Vogelbuurt

We steken het IJ over, naar Noord. Ondanks de ligging binnen de ring, voor velen toch vaak een stap te ver. Toch ligt dit stukje Amsterdam op een steenworp afstand van het Centraal Station; dichter bij dan sommige van de buurtjes hierboven. Eén van de IJveren meert in dit wijkje aan en iets verderop gaat het veer zelfs dag en nacht. De stad is dus heel dichtbij, en heel makkelijk te bereiken. Maar je hoeft de buurt niet uit. Met restaurants als De Goudfazant, Hangar en het nieuwe filmhuis FC Hyena is dit stuk Noord hard op weg de NDSM-werf van de ‘Hot-Spot in Noord’ troon te stoten. Het duurt dus niet lang meer of ook hier gaan de prijzen omhoog. Maar wie snel is koopt hier jaren ’80 uitzicht op het IJ voor €195.000,- of wacht tot er weer een benedenhuis of bovenwoning in één van de vele jaren ’30 blokken vrij komt.

Uitzicht op het IJ en cruiseschepen vanaf het IJplein

Zelf kocht ik mijn eerste huisje in Bos en Lommer. Nog steeds een prima wijk voor starters. Maar ik denk dat investeren in deze vijf buurten veiliger, en bovendien leuker is. Ben ik nog een wijk vergeten misschien? Laat het me vooral weten!

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 LinkedIn 0 Reddit 0 Email -- StumbleUpon 0 Filament.io 0 Flares ×

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.