Archive for the ‘Gespot’ Category

Geweldige campagne tegen geweld en vuurwapens

Tuesday, July 26th, 2016

Een blog over wonen en huizen is nauwelijks een plek voor politieke statements. Maar ik vond deze campagne zo mooi dat ik hem toch heb geplaatst. Zeker nu is hij namelijk extra relevant. Bovendien is er wel degelijk een link met wonen. We zien namelijk een plattegrond van een comfortabel familiehuis, compleet met patio, kinderkamer en imposante oprijlaan, in de vorm van een handwapen met de tekst “If we don’t educate against violence we will always live surrounded by it.”  Hij is van de sympathieke organisatie Non-Violence Project. Zij zetten zich in tegen geweld door middel van educatieve projecten op scholen.

CoBIIm9WIAAvvjL

De organisatie heeft een webshop waar je miniaturen van hun logo, een pistool met een knoop in de loop, kunt kopen. De 19cm grote beeldjes zijn ontworpen door verschillende kunstenaars. Ze zijn niet goedkoop, €490 euro, maar de opbrengst gaat naar onderwijsprojecten van de organisatie. En de volgende generatie heeft de toekomst, toch?

Paperholm – de stad van papier

Thursday, January 28th, 2016

De Schotse kunstenaar Charles Young heeft er zijn levenswerk van gemaakt een papieren stad te bouwen. De stad heet Paperholm en is alleen online te bezoeken. Hij begon in augustus 2014 met het elke dag maken, en online plaatsen van een gebouw of object. Vaak geanimeerd gefotografeerd. In 2015 nam hij een kleine pauze maar sinds november van vorig jaar groeit Paperholm als nooit tevoren. En als het aan Charles ligt kunnen mensen binnenkort zijn stad live aanschouwen.

tumblr_nej1g5TPSK1tjhih8o1_250 tumblr_nsx6qy8Ex91tjhih8o1_250 tumblr_nxg8oo5wIc1tjhih8o1_250 tumblr_nxjvnxIvlz1tjhih8o1_250 tumblr_nzk4awMzOk1tjhih8o1_250 tumblr_nqrdylA8UE1tjhih8o1_r1_250

fotografie: Charles Young

Bron: The Interior Directory

Stoel geïnspireerd op de Golden Gate Bridge in San Francisco

Tuesday, January 12th, 2016

Mij ontgaat het eerlijk gezegd; de vergelijking met de iconische brug in San Francisco. Maar de ontwerpers van EAJY zeggen bij het ontwerp inspiratie te hebben gehaald uit de Golden Gate Bridge. Hij heet de ‘BEAMS chair’. Beams verwijst naar de metalen i-balken die in industriële bouwwerken veelvoudig worden toegepast. En inderdaad, die zitten ook in de Golden Gate bridge. Ik vind het vooral een hele leuke stoel.

 

‘Black Gold’ van Quintus Kropholler legt ziel van asfalt bloot

Monday, November 23rd, 2015

De Amsterdamse kunstenaar/designer Quintus Kropholler (Naarden 1989) is waarschijnlijk de jongste solo-exposant ooit op de gerenommeerde design- en artexpo Design Miami in december. Hij staat hier op uitnodiging van de new Yorkse galerie Chamber NYC met zijn serie Black Gold. De serie bestaat uit bijzondere monumentale gebruiksobjecten gemaakt van asfalt en is geïnspireerd op de economische en maatschappelijke waarde van aardolie. Design Miami is de designbeurs parallel met kunstbeurs Art Basel waarvan de Amerikaanse versie, Basel Miami tegelijkertijd plaatsvindt in de stad met dezelfde naam.

 

bowl

Black Gold
De objecten van Quintus zijn gemaakt van het enige aardolieproduct dat in solide staat verkeert bij kamertemperatuur; asfalt. Quintus liet zich voor zijn ontwerpen inspireren door de waarde van olie in de huidige maatschappij: ‘Ik vind het interessant om aardolie op deze manier vast te leggen.. Een alledaags product als asfalt krijgt hierdoor in de loop der tijd een monumentale en historische waarde. Deze objecten kunnen blijven bestaan zelfs wanneer de bron aardolie op is of niet meer opgeboord wordt. Denk hierbij aan de ambities van o.a. de EU om boren substantieel te minderen. Olie speelt sowieso natuurlijk een belangrijke rol op het politieke en economische wereldtoneel en heeft een ongekende waarde. Het motiveert de beweegredenen van de mens en staat aan de bron van de consumer society waarin we leven. Aardolie raakt ons allemaal, maar asfalt – toch een product gemaakt van datzelfde zwarte goud – nemen we voor lief. We lopen er dagelijks overheen zonder te beseffen wat voor wereld er achter schuilgaat. ‘

Proces
Quintus kwam op het idee asfalt te gebruiken bij het zien van een net gelegd wegdek met een nog glanzend zwarte open structuur. Waar wegen later opdrogen en hun glans verliezen is in het werk van Quintus die glans bewaard gebleven. ‘Dat net gelegde asfalt was zo mooi en zo uniek, het was alsof ik het voor het eerst in mijn leven écht zag. Ik wilde diezelfde schoonheid in mijn werk terug laten komen en aan anderen laten zien’. Quintus legde contact met een asfaltlaboratorium van wegenbouwer Dura Vermeer. Samen ontwikkelden ze middels chemische modificaties aan de originele receptuur om de objecten te kunnen maken zoals ze zijn. ‘Elk object is gemaakt rekening houdend met de esthetische variatie en waarde van het materiaal én de specifieke mogelijkheden van elk chemische recept. De vormen van de objecten zijn afgeleiden van vormen die ik vond in het laboratorium; een wereld zo ongezien als asfalt op straat zelf. Het fraaie aan deze vormen, vierkanten, driehoeken en cirkels, is dat ze erg herkenbaar en functioneel zijn maar tegelijkertijd anoniem en onuitgesproken in functie. Deze anonimiteit is erg comfortabel om mee te werken omdat het ruimte laat voor interpretatie van de beschouwer’.

BG_QK_collection1.2_IMG_2256

serie

Functie
De objecten zijn ontworpen naar specifike functies, maar kunnen eveneens beschouwd worden als kunstvoorwerpen, als ‘objects d’art’. Voor Quintus maakt het niet uit; hij wil met een sterke beeldtaal mensen vooral laten stilstaan bij het ongeziene en alledaagse. ‘Wat ik probeer vorm te geven is niet alleen het object, maar ook de ‘bemiddeling’ die ontstaat tussen object en beschouwer. Wat mij hierin specifiek aanspreekt zijn dié dingen die ons allemaal aangaan en zo ons allemaal een beetje het zelfde maken, ongeacht sociale klasse, interesse, esthetische-voorkeuren of smaak. Asfalt is daar een perfect medium voor. Iedereen kent het, gebruikt het, en de wereld erachter gaat iedereen aan’.

Quintus Kropholler / foto: Loek Blonk

Quintus Kropholler (Naarden, 1986) heeft een achtergrond in product design. In 2010 richtte hij zijn gelijknamige studio op. Zijn manier van werken kenmerkt zich door de interactie tussen object en de toeschouwer. Zijn werk kan aangeraakt en vastgehouden worden en nodigt uit tot gebruik. Daarin verschilt het van kunst die gemaakt wordt om slechts aanschouwd te worden vanuit een puur esthetisch en conceptueel perspectief. Quintus’ werk is te zien geweest tijdens de Salone del Mobile in Milaan, Verlicht Design ELLE festival in Amsterdam en Het Nieuwe Instituut te Rotterdam. Er zijn publicaties over hem verschenen in diverse titels waaronder MIX Interiors, FRAME Magazine, Wallpaper* en Grand Design Magazine Shanghai

www.quintuskropholler.com

Het werk van Quintus is te zien op Design Miami dat gehouden wordt van 2-6 december in Miami.

Adresje! Wildschut Antiques & Oddities Amsterdam

Wednesday, September 30th, 2015

Eens in de zoveel tijd sla ik mijn laptopje open in een geweldige antiekwinkel in de Amsterdamse Jordaan; Wildschut Antiques & Oddities. De winkel zit er al een tijdje en heeft inmiddels een behoorlijke staat van dienst.  Een trouwe schare fans waaronder stylisten, interieurarchitecten, makelaars en veel modemensen; maar ook particulieren op zoek naar iets bijzonders weten de weg te vinden. Eigenaren Baukje en Michiel trekken er regelmatig op uit in Frankrijk of andere Europese bestemmingen, op zoek naar de leukste en meest bijzondere spullen. Voor prachtige Franse antieke kasten, keramiek, glaswerk en bijzondere kroonluchters ben je bij Wildschut bijvoorbeeld aan het perfecte adres. Maar ook voor gekke, opvallende vintage gebruiksvoorwerpen, snuisterijen uit oude apotheken en laboratoria of een origineel cadeau is de winkel meer dan een bezoek waard.

Ik ben bijvoorbeeld gek op deze blauwe Venetiaanse Murano kroonluchter. Hij zit tegen het randje van kitsch aan, maar is weer zo fragiel van kleur en vorm dat het stijlvol blijft.

Wildschut-venetian-chandelier-640x425

Ben je vliegtuigfan of piloot? Kom dan helemaal een keer langs. Er hangen altijd minstens twee vintage modelvliegtuigen aan het plafond! Wat dacht je bijvoorbeeld van dit handgemaakte exemplaar met echte motor?

Wildschut-airplane-blue-640x425

 

Wildschut zit op de 1e Looiersdwarsstraat 8b HS.

Volg ze ook op Facebook, Pinterest en Instagram!

De nieuwe Tunholmen terrascollectie van Ikea voor horeca en particulier

Saturday, August 29th, 2015

Ikea kan bij mij echt niet meer stuk. Ze introduceren de laatste tijd zo vaak, zulke gave producten! Nu ook weer, deze Tunholmen design terrasmeubelen. Ontworpen voor publiek gebruik dus ideaal voor horeca, maar ook perfect voor je eigen terras of balkonnetje. Ze zijn voor Ikea-begrippen best aan de prijs, maar voor €199,85 heb je toch al een tafeltje en twee stoeltjes staan.

tunholmen-stoel-buiten-grijs__0335234_PE553368_S4

De nieuwe TUNHOLMEN serie van Ikea is geschikt voor publiek en particulier gebruik

De nieuwe TUNHOLMEN serie van Ikea is geschikt voor publiek en particulier gebruik

Spectaculair huis aan Australië’s Great Ocean Road van de hand van John Wardle

Thursday, August 27th, 2015

Dit huis, gelegen aan de beroemde Great Ocean Road is ontworpen rond een beschutte patio en biedt vanuit vrijwel alle ruimtes een wijds uitzicht op de oceaan. Het is opgebouwd uit diverse rechthoekige, met zink beklede elementen die gestapeld en naast elkaar verspreid het huis vormen. Geen hoek is recht in Fairhaven Beach House en alles is maatwerk waarbij architect John Wardle gekozen heeft voor materialen die het natuurlijke karakter en de omgeving recht aandoen. Van buiten past het doffe, geborstelde zink perfect bij de duinvegetatie en het zand van het strand. Binnen geven houten vloeren, wanden en muren in combinatie met gietijzer precies genoeg warmte om het behaaglijk te maken. Het huis heeft in Australië al diverse prijzen in de wacht gesleept.

Bron: Dezeen, fotografie: Trevor Mein, film: Coco and Maximillian.

Een glazen kantoor in een 100-jaar oude Japanse koeienschuur

Tuesday, August 25th, 2015

Om werknemers de kans te geven even van de drukte in Tokyo te ontsnappen, heeft een Japans IT-bedrijf een klein kantoortje op het platteland laten bouwen. Hiervoor schakelde het bedrijf architect Issei Suma in die een eenvoudige rechthoekige ruimte van glas en staal ontwierp. Bijzonder is dat dit nieuwe kantoor vervolgens in het frame van een oude koeienschuur is geplaatst. De combinatie van de strakke, heldere belijning van het moderne kantoor met de oude verweerde houten balken en kenmerkende Japanse vormen zorgen voor een zeer fraai geheel.

 

Bron: Dezeen. Fotografie: Yasuyuki Deguchi.

Een echt huisje bezorgd in een doos! En je pakt het zo weer in als je wilt verhuizen!

Friday, July 17th, 2015

Die hele tiny homes trend wordt alsmaar leuker! Dit huis wordt in een doos als bouwpakket afgeleverd. Je bouwt het zelf op, en als je op een gegeven moment wilt verhuizen pak je het gewoon weer in! Alles is aanwezig, en ook nog eens gegoten in een zeer aantrekkelijke vormgeving. Voor het Nederlandse klimaat is het wellicht net iets té klein want het is de bedoeling dat je buiten zít. Maar je zou de keuken net iets anders moeten indelen. En dat kan. Alle indelingen en variaties zijn bespreekbaar. Je kunt er zelfs twee aan elkaar laten maken. De ontwerpers van het Zuid-Afrikaanse POP-IDladla, zijn zich nog aan het buigen over de prijs, dus die is nog niet bekend.

podidladla tiny home

pod-idladla tiny home

pod-idladla tiny home

pod-idladla tiny home

bron: Housebeautiful.com

 

 

Een glas in loodraam dat je telefoon oplaadt

Wednesday, July 8th, 2015

Dit raam, ontworpen door de Nederlandse ontwerper Marjan van Aubel is opgebouwd uit gekleurde zonnepaneeltjes die met de zon energie opwekken. De energie is genoeg om kleine apparaten als mobiele telefoons op te laden.

Dit glas-in-loodraam van Marjan van Aubel wekt energie op om je telefoon mee op te laden

Van Aubel past vaker zonne-energie en de mogelijkheden daarvan toe in haar ontwerpen. Eerder ontwikkelde ze een tafel met als blad een zonnepaneel. Ook Ikea past inmiddels technologieën toe in hun meubels waarmee telefoons, in hun geval zelfs draadloos, opgeladen kunnen worden.

Ik vind overigens het ontwerp van het raam, waar zelfs een grafisch ontwerper uit Londen aan te pas is gekomen, niet heel bijzonder. En  de foto met dat plantje zelfs een beetje lullig. Maar het idee is heel leuk, en bovendien heel handig, zeker als je een raam op de zon ‘over’ hebt!