Archive for the ‘Design’ Category

Paperholm – de stad van papier

Thursday, January 28th, 2016

De Schotse kunstenaar Charles Young heeft er zijn levenswerk van gemaakt een papieren stad te bouwen. De stad heet Paperholm en is alleen online te bezoeken. Hij begon in augustus 2014 met het elke dag maken, en online plaatsen van een gebouw of object. Vaak geanimeerd gefotografeerd. In 2015 nam hij een kleine pauze maar sinds november van vorig jaar groeit Paperholm als nooit tevoren. En als het aan Charles ligt kunnen mensen binnenkort zijn stad live aanschouwen.

tumblr_nej1g5TPSK1tjhih8o1_250 tumblr_nsx6qy8Ex91tjhih8o1_250 tumblr_nxg8oo5wIc1tjhih8o1_250 tumblr_nxjvnxIvlz1tjhih8o1_250 tumblr_nzk4awMzOk1tjhih8o1_250 tumblr_nqrdylA8UE1tjhih8o1_r1_250

fotografie: Charles Young

Bron: The Interior Directory

Stoel geïnspireerd op de Golden Gate Bridge in San Francisco

Tuesday, January 12th, 2016

Mij ontgaat het eerlijk gezegd; de vergelijking met de iconische brug in San Francisco. Maar de ontwerpers van EAJY zeggen bij het ontwerp inspiratie te hebben gehaald uit de Golden Gate Bridge. Hij heet de ‘BEAMS chair’. Beams verwijst naar de metalen i-balken die in industriële bouwwerken veelvoudig worden toegepast. En inderdaad, die zitten ook in de Golden Gate bridge. Ik vind het vooral een hele leuke stoel.

 

‘Black Gold’ van Quintus Kropholler legt ziel van asfalt bloot

Monday, November 23rd, 2015

De Amsterdamse kunstenaar/designer Quintus Kropholler (Naarden 1989) is waarschijnlijk de jongste solo-exposant ooit op de gerenommeerde design- en artexpo Design Miami in december. Hij staat hier op uitnodiging van de new Yorkse galerie Chamber NYC met zijn serie Black Gold. De serie bestaat uit bijzondere monumentale gebruiksobjecten gemaakt van asfalt en is geïnspireerd op de economische en maatschappelijke waarde van aardolie. Design Miami is de designbeurs parallel met kunstbeurs Art Basel waarvan de Amerikaanse versie, Basel Miami tegelijkertijd plaatsvindt in de stad met dezelfde naam.

 

bowl

Black Gold
De objecten van Quintus zijn gemaakt van het enige aardolieproduct dat in solide staat verkeert bij kamertemperatuur; asfalt. Quintus liet zich voor zijn ontwerpen inspireren door de waarde van olie in de huidige maatschappij: ‘Ik vind het interessant om aardolie op deze manier vast te leggen.. Een alledaags product als asfalt krijgt hierdoor in de loop der tijd een monumentale en historische waarde. Deze objecten kunnen blijven bestaan zelfs wanneer de bron aardolie op is of niet meer opgeboord wordt. Denk hierbij aan de ambities van o.a. de EU om boren substantieel te minderen. Olie speelt sowieso natuurlijk een belangrijke rol op het politieke en economische wereldtoneel en heeft een ongekende waarde. Het motiveert de beweegredenen van de mens en staat aan de bron van de consumer society waarin we leven. Aardolie raakt ons allemaal, maar asfalt – toch een product gemaakt van datzelfde zwarte goud – nemen we voor lief. We lopen er dagelijks overheen zonder te beseffen wat voor wereld er achter schuilgaat. ‘

Proces
Quintus kwam op het idee asfalt te gebruiken bij het zien van een net gelegd wegdek met een nog glanzend zwarte open structuur. Waar wegen later opdrogen en hun glans verliezen is in het werk van Quintus die glans bewaard gebleven. ‘Dat net gelegde asfalt was zo mooi en zo uniek, het was alsof ik het voor het eerst in mijn leven écht zag. Ik wilde diezelfde schoonheid in mijn werk terug laten komen en aan anderen laten zien’. Quintus legde contact met een asfaltlaboratorium van wegenbouwer Dura Vermeer. Samen ontwikkelden ze middels chemische modificaties aan de originele receptuur om de objecten te kunnen maken zoals ze zijn. ‘Elk object is gemaakt rekening houdend met de esthetische variatie en waarde van het materiaal én de specifieke mogelijkheden van elk chemische recept. De vormen van de objecten zijn afgeleiden van vormen die ik vond in het laboratorium; een wereld zo ongezien als asfalt op straat zelf. Het fraaie aan deze vormen, vierkanten, driehoeken en cirkels, is dat ze erg herkenbaar en functioneel zijn maar tegelijkertijd anoniem en onuitgesproken in functie. Deze anonimiteit is erg comfortabel om mee te werken omdat het ruimte laat voor interpretatie van de beschouwer’.

BG_QK_collection1.2_IMG_2256

serie

Functie
De objecten zijn ontworpen naar specifike functies, maar kunnen eveneens beschouwd worden als kunstvoorwerpen, als ‘objects d’art’. Voor Quintus maakt het niet uit; hij wil met een sterke beeldtaal mensen vooral laten stilstaan bij het ongeziene en alledaagse. ‘Wat ik probeer vorm te geven is niet alleen het object, maar ook de ‘bemiddeling’ die ontstaat tussen object en beschouwer. Wat mij hierin specifiek aanspreekt zijn dié dingen die ons allemaal aangaan en zo ons allemaal een beetje het zelfde maken, ongeacht sociale klasse, interesse, esthetische-voorkeuren of smaak. Asfalt is daar een perfect medium voor. Iedereen kent het, gebruikt het, en de wereld erachter gaat iedereen aan’.

Quintus Kropholler / foto: Loek Blonk

Quintus Kropholler (Naarden, 1986) heeft een achtergrond in product design. In 2010 richtte hij zijn gelijknamige studio op. Zijn manier van werken kenmerkt zich door de interactie tussen object en de toeschouwer. Zijn werk kan aangeraakt en vastgehouden worden en nodigt uit tot gebruik. Daarin verschilt het van kunst die gemaakt wordt om slechts aanschouwd te worden vanuit een puur esthetisch en conceptueel perspectief. Quintus’ werk is te zien geweest tijdens de Salone del Mobile in Milaan, Verlicht Design ELLE festival in Amsterdam en Het Nieuwe Instituut te Rotterdam. Er zijn publicaties over hem verschenen in diverse titels waaronder MIX Interiors, FRAME Magazine, Wallpaper* en Grand Design Magazine Shanghai

www.quintuskropholler.com

Het werk van Quintus is te zien op Design Miami dat gehouden wordt van 2-6 december in Miami.

Hästens – van zadelmakerij tot hofleverancier van de Zweedse Koninklijke familie

Wednesday, October 28th, 2015

Een paar maanden geleden ontving ik een persbericht van het Nederlandse PR-bureau van Hästens. Het Zweedse exclusieve beddenmerk opende hier in Amsterdam een gloednieuwe winkel en ik was uitgenodigd. In mijn reactie liet ik weten al jaren zelf een tevreden eigenaar van een Hästens bed te zijn en niet lang daarna kwam de vraag of ik het leuk zou vinden de huidige eigenaar, Jan Ryde te interviewen. Natuurlijk leek me dat leuk! Enige tijd geleden alweer sprak ik hem uitgebreid in de winkel op de van Baerlestraat. Het was een leuk gesprek waarin ik erg veel te weten ben gekomen over de geschiedenis van het merk.

 

Foto paard:zadel:oud Hastens 1

Dat Hästens een familiebedrijf was wist ik al. Ik had voorafgaand aan het interview een uitgebreid persbericht en een bio van Jan Ryde gekregen. Maar het werd me niet duidelijk waar de naam vandaan kwam. Ik ben al ruim twee jaar Zweeds aan het leren, maar heb blijkbaar nog nooit het woord ‘paard geleerd’. Hästens betekent namelijk ‘van het Paard’. De matrassen van het merk zijn dan ook gevuld met paardenhaar! Niet gek als je bedenkt dat de geschiedenis begint bij de zadelmakerij die Pehr Adolf Janson in 1852 oprichtte. Deze Janson is de over-over-overgrootvader van Jan Ryde aan moederskant. Het is dus nog steeds met recht een familiebedrijf.

Handmade_2000T_J-E_1933

 

Als in het begin van de 20e eeuw steeds meer mensen een auto kopen en paarden overbodig worden, gaan veel zadelmakers failliet. Maar niet het inmiddels flink gegroeide bedrijf Janson. De Janson die destijds aan het roer staat besluit zich toe te leggen op het maken van bedden. Hij is ook degene die hier paardenhaar voor besluit te gebruiken en de naam kiest die het merk nog altijd draagt.

 

Hästens Factory_1925

Jan Ryde’s vader is degene die het iconische ruitpatroon introduceert. Hij was een designliefhebber en bezocht veel musea en tentoonstellingen. Zijn redenering was dat het patroon staat voor een modernistische standaard met een huiselijke uitstraling. Het blijkt een slimme zet en het merk valt meteen goed op. In de loop der jaren worden er kleurvariaties op het patroon geïntroduceerd, maar het patroon zelf blijft ongewijzigd. Blauw blijft ook absoluut favoriet bij Hästens’ fans en wordt verreweg het meest verkocht.

 

Foto Hastens bed

Een Hästens bed is niet goedkoop. Er zijn instapmodellen maar die kosten nog steeds meer dan een hoop mensen misschien uit willen geven aan een bed. Maar absolute topkwaliteit staat voor het merk hoog in het vaandel en hier wordt weinig op ingeleverd. Dat betekent dat er ook in de prijs niet onbeperkt concessies kunnen worden gedaan. Maar als je nagaat hoe de bedden worden gemaakt, en waarvan, is de prijs begrijpelijk. De bedden worden bijna volledig met de hand gemaakt en afgewerkt. Er wordt alleen de beste katoen en wol, Zweeds grenen en hypoallergeen paardenhaar gebruikt. Jan Ryde licht tijdens het interview toe dat uit onderzoek is gebleken dat natuurlijke materialen, en paardenhaar in het bijzonder, sneller slaap opwekken. Synthetische materialen doen het tegenovergestelde. Een ander voordeel is dat het stugge paardenhaar bijna niet aan slijtage onderhevig is. Er is een man in Zweden die slaapt op een Hästens bed uit 1907!

Handmade_stitch_wide_2106

 

Hästens brengt regelmatig limited editions op de markt. Dit jaar is dat de 2000T. Een Limited Edition variant op het bestaande luxe model met dezelfde naam. In de gelimiteerde versie zijn, als eerbetoon aan de afkomst van het merk, leren details als stoere handvatten, hoekbeschermers en insignes toegepast. Er is maar een beperkt aantal van deze bedden gemaakt en alle bedden zijn met de hand afgewerkt. Kopers krijgen een door Jan Ryde hand gesigneerd certificaat. Het bed is tot 31 december verkrijgbaar.

Foto Limited Edition

Ik kan als eigenaar van een Hästensbed oprecht zeggen ‘once you go horse hair, you’ll never go elsewhere’. Zo, die verzin ik ter plekke 😉 Ik vond het bijzonder dat ik de kans kreeg Jan Ryde te ontmoeten.

 

 

 

 

 

 

 

Spectaculair huis aan Australië’s Great Ocean Road van de hand van John Wardle

Thursday, August 27th, 2015

Dit huis, gelegen aan de beroemde Great Ocean Road is ontworpen rond een beschutte patio en biedt vanuit vrijwel alle ruimtes een wijds uitzicht op de oceaan. Het is opgebouwd uit diverse rechthoekige, met zink beklede elementen die gestapeld en naast elkaar verspreid het huis vormen. Geen hoek is recht in Fairhaven Beach House en alles is maatwerk waarbij architect John Wardle gekozen heeft voor materialen die het natuurlijke karakter en de omgeving recht aandoen. Van buiten past het doffe, geborstelde zink perfect bij de duinvegetatie en het zand van het strand. Binnen geven houten vloeren, wanden en muren in combinatie met gietijzer precies genoeg warmte om het behaaglijk te maken. Het huis heeft in Australië al diverse prijzen in de wacht gesleept.

Bron: Dezeen, fotografie: Trevor Mein, film: Coco and Maximillian.

Een glazen kantoor in een 100-jaar oude Japanse koeienschuur

Tuesday, August 25th, 2015

Om werknemers de kans te geven even van de drukte in Tokyo te ontsnappen, heeft een Japans IT-bedrijf een klein kantoortje op het platteland laten bouwen. Hiervoor schakelde het bedrijf architect Issei Suma in die een eenvoudige rechthoekige ruimte van glas en staal ontwierp. Bijzonder is dat dit nieuwe kantoor vervolgens in het frame van een oude koeienschuur is geplaatst. De combinatie van de strakke, heldere belijning van het moderne kantoor met de oude verweerde houten balken en kenmerkende Japanse vormen zorgen voor een zeer fraai geheel.

 

Bron: Dezeen. Fotografie: Yasuyuki Deguchi.

80’s throw back: De Queen Anne chair van Robert Venturi and Denise Scott

Tuesday, August 18th, 2015

Nog even en we zitten allemaal weer aan de witte formica salontafels (sic), op oversized witte leren banken en de zwarte 6-hoekige mokken en borden liggen al weer in de winkels. Niet iedereen zal even gelukkig zijn met die 80’s revival in het interieur. Bovendien werd er zoveel meer gemaakt die tijd. Bijvoorbeeld deze kleurrijke Queen Anne chair van het ontwerpersduo Robert Venturi en Denise Scott. In die tijd van strak strak strak best gewaagd, maar visionair zoals de iets latere Memphisstijl laat zien.

foto: Vitra design Museum

 

Een glas in loodraam dat je telefoon oplaadt

Wednesday, July 8th, 2015

Dit raam, ontworpen door de Nederlandse ontwerper Marjan van Aubel is opgebouwd uit gekleurde zonnepaneeltjes die met de zon energie opwekken. De energie is genoeg om kleine apparaten als mobiele telefoons op te laden.

Dit glas-in-loodraam van Marjan van Aubel wekt energie op om je telefoon mee op te laden

Van Aubel past vaker zonne-energie en de mogelijkheden daarvan toe in haar ontwerpen. Eerder ontwikkelde ze een tafel met als blad een zonnepaneel. Ook Ikea past inmiddels technologieën toe in hun meubels waarmee telefoons, in hun geval zelfs draadloos, opgeladen kunnen worden.

Ik vind overigens het ontwerp van het raam, waar zelfs een grafisch ontwerper uit Londen aan te pas is gekomen, niet heel bijzonder. En  de foto met dat plantje zelfs een beetje lullig. Maar het idee is heel leuk, en bovendien heel handig, zeker als je een raam op de zon ‘over’ hebt!

 

‘Cap Vert’ behang uit de Eldorado collectie van Elitis

Thursday, July 2nd, 2015

Geweldig dit behang! Het komt uit de collectie Eldorado van het waanzinnige Franse interieurmerk Elitis. Het lijken nonchalant opgehangen portretten maar ze zijn mee gedrukt in het patroon. Goed oppassen met ophangen dus! Het dessin is opgebouwd uit drie rollen van ieder één meter breed die samen het paneel vormen. Is je muur breder, dan kun je er uni-behang bijbestellen.

Behang 'Cap vert' uit de Eldorado collectie van Elitis

Behang ‘Cap vert’ uit de Eldorado collectie van Elitis

Het behang is onder andere online te bestellen bij Luxurybynature.

Mijn ontwerp voor het nieuwe kantoor van Sustainalytics

Sunday, May 10th, 2015

Een perfecte mix van huiselijkheid, vrolijkheid, zakelijkheid en duurzame oplossingen

Sustainalytics, onderzoeksbureau in verantwoord investeren, nam onlangs haar intrek op de 6e verdieping van de Alpha Tower bij de Arena in Amsterdam. De volledige 880m2 werd volledig naar wens van het bedrijf ingericht naar een ontwerp van Studio Columbo. In het ontwerp en uiteindelijke resultaat spelen kernwaarden als duurzaamheid en professionaliteit maar ook de wens voor licht, ruimte en flexibiliteit de boventoon. VEGA-projects trad op als projectbureau en was verantwoordelijk voor de installatie en uitvoering.

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Duurzaamheid
Vanwege de aard van de werkzaamheden van Sustainalytics, het toetsen van bedrijven op hun duurzaamheid voor investeerders, was het belangrijk dat in het ontwerp duurzaamheid een grote rol zou spelen. Dat zie je terug in de gekozen materialen. Zo is er op twee muren gebruik gemaakt van restmaterialen uit de kokosnotenverwerkingsindustrie. Kleine mozaiektegeltjes van de schil van de kokosnoot, een product van Decocos, sieren een enorme wand bij de personeelsingang. Een iets grotere variant, soms nog voorzien van de kenmerkende harige ‘vacht’, is gebruikt op een kleinere wand in het zitje voor zakelijke klanten. In de diverse vergaderruimtes en flexplekken staan robuuste houten tafels en door het hele kantoor is gebruik gemaakt van tweedehands en vintage meubels en accessoires. Het tapijt en de gebruikte verf zijn eco- of zelfs C2C gecertificeerd. Groene accenten op de muren en in het tapijttegelpatroon en een grote hoeveelheid planten onderstrepen het duurzame karakter verder.

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Zakelijk
De directie van Sustainalytics had de uitgesproken wens bezoekers een professionele ervaring te geven bij binnenkomst. Hiervoor ontwierp ik een tweede, kleinere ingang die werd voorzien van een groene loper. Zakelijke gasten worden hier verwelkomd bij een receptie met een intiem zitje. Deze ruimte is geïnspireerd op kantoren zoals je die ziet in Amerikaanse televisieseries uit de jaren ’80 of de tijd van Mad Men. Een tweedehands groene Chesterfieldbank, een duidelijke knipoog naar de term Green Banking, en twee retro-geïnspireerde tafeltjes (Vintage Ikea!) gecombineerd met het geblokte patroon in de vloer maken de sfeer compleet. In de grote boardroom is gekozen voor een sobere, functionele en professionele inrichting. Maar twee subtiele groene banen in de vloer en op de muur verbinden ook deze ruimte met de rest van het interieur.

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Flexplekken
Op slechts een paar afgesloten kantoren na, bevinden de meeste werkplekken zich in een grote, lichte open ruimte. Door gebruik van tapijt met dempende kwaliteiten en flink veel planten is het hier rustig werken. Maar zowel vanuit management als vanuit het personeel zelf klonk de wens voor flexplekken. Plekken waar in gehele of gedeeltelijke afzondering zakelijke gesprekken op bijvoorbeeld Skype kunnen worden gevoerd of even zonder afleiding kan worden gewerkt. In het ontwerp werden vier vrijstaande kantoortjes meegenomen en uitgevoerd. Hierin staan verstelbare tafels van sloophout zodat er zowel zittend als staand gewerkt kan worden. De kantoortjes zijn gedeeltelijk van glas om de zichtlijnen en lichtinval zoveel mogelijk intact te houden. De grote achterwanden zijn bekleed met opgeblazen foto’s van steden waar Sustainalytics kantoren heeft. Zo hangen er taferelen uit Toronto, Londen, Timisoara en New York. De foto’s zijn via een interne stemprocedure gekozen.

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Huiselijkheid
De grote gemeenschappelijke kantine werd ingericht als een woonkeuken. Een eenvoudig keukenblok met houten aanrecht zorgt voor een goede balans met twee felgroene Smeg ijskastjes, een grote houten keukenbar met felgekleurde metalen krukken, en een wandvullende groene gecapitonneerde dinerbank met losse tafeltjes en stoeltjes van dezelfde leverancier als de krukken. De achterwand van de keuken werd betegeld met nieuwe Delfts Blauwe tegeltjes waarvan het blauw in een subtiele geverfde baan op de overige muren terugkomt.

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto” Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Materialen/moodboard / © Studio Columbo

Materialen/moodboard / © Studio Columbo

Ontwerptekening entree / © Studio Columbo

Ontwerptekening entree / © Studio Columbo

Ontwerptekening keuken / © Studio Columbo

Ontwerptekening keuken / © Studio Columbo

Ontwerpschets flexplekken / © Studio Columbo

Ontwerpschets flexplekken / © Studio Columbo

Het nieuwe kantoor van Sustainalytics laat zien hoe met een relatief beperkt budget, goede samenwerking, een helder plan van eisen en een innovatieve benadering binnen beperkte tijd een groot resultaat geleverd kan worden. Ik vond het een geweldig leuk en inspirerend project. Voor mij was het de eerste grote zakelijke opdracht en een echte mijlpaal!

 

Feiten en cijfers

Ontwerp kantoor Sustainalytics
Opdrachtgever: Sustainalytics
Locatie: De Entree 35-37, Amsterdam
Ontwerp: Pieter Valk/ Studio Columbo Amsterdam
Projectleider Sustainalytics: Kate Funke
Interieurbouwer en projectleiding: Vega Projects
Kokoswandmozaïek: Decocos
Posterwanden: ArtiDecco
Groene Chesterfield: Koutsj Amsterdam
Sloophouten balie, werktafels, industriële krukken en keukeneiland: Zooff
Totale vloeroppervlakte: 880 m2
Ontwerp: december 2014
Oplevering: maart 2015

fotografie: Castillo Foto