Hästens – van zadelmakerij tot hofleverancier van de Zweedse Koninklijke familie

Design Inspiratie Woonnieuws
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Een paar maanden geleden ontving ik een persbericht van het Nederlandse PR-bureau van Hästens. Het Zweedse exclusieve beddenmerk opende hier in Amsterdam een gloednieuwe winkel en ik was uitgenodigd. In mijn reactie liet ik weten al jaren zelf een tevreden eigenaar van een Hästens bed te zijn en niet lang daarna kwam de vraag of ik het leuk zou vinden de huidige eigenaar, Jan Ryde te interviewen. Natuurlijk leek me dat leuk! Enige tijd geleden alweer sprak ik hem uitgebreid in de winkel op de van Baerlestraat. Het was een leuk gesprek waarin ik erg veel te weten ben gekomen over de geschiedenis van het merk.

 

Foto paard:zadel:oud Hastens 1

Dat Hästens een familiebedrijf was wist ik al. Ik had voorafgaand aan het interview een uitgebreid persbericht en een bio van Jan Ryde gekregen. Maar het werd me niet duidelijk waar de naam vandaan kwam. Ik ben al ruim twee jaar Zweeds aan het leren, maar heb blijkbaar nog nooit het woord ‘paard geleerd’. Hästens betekent namelijk ‘van het Paard’. De matrassen van het merk zijn dan ook gevuld met paardenhaar! Niet gek als je bedenkt dat de geschiedenis begint bij de zadelmakerij die Pehr Adolf Janson in 1852 oprichtte. Deze Janson is de over-over-overgrootvader van Jan Ryde aan moederskant. Het is dus nog steeds met recht een familiebedrijf.

Handmade_2000T_J-E_1933

 

Als in het begin van de 20e eeuw steeds meer mensen een auto kopen en paarden overbodig worden, gaan veel zadelmakers failliet. Maar niet het inmiddels flink gegroeide bedrijf Janson. De Janson die destijds aan het roer staat besluit zich toe te leggen op het maken van bedden. Hij is ook degene die hier paardenhaar voor besluit te gebruiken en de naam kiest die het merk nog altijd draagt.

 

Hästens Factory_1925

Jan Ryde’s vader is degene die het iconische ruitpatroon introduceert. Hij was een designliefhebber en bezocht veel musea en tentoonstellingen. Zijn redenering was dat het patroon staat voor een modernistische standaard met een huiselijke uitstraling. Het blijkt een slimme zet en het merk valt meteen goed op. In de loop der jaren worden er kleurvariaties op het patroon geïntroduceerd, maar het patroon zelf blijft ongewijzigd. Blauw blijft ook absoluut favoriet bij Hästens’ fans en wordt verreweg het meest verkocht.

 

Foto Hastens bed

Een Hästens bed is niet goedkoop. Er zijn instapmodellen maar die kosten nog steeds meer dan een hoop mensen misschien uit willen geven aan een bed. Maar absolute topkwaliteit staat voor het merk hoog in het vaandel en hier wordt weinig op ingeleverd. Dat betekent dat er ook in de prijs niet onbeperkt concessies kunnen worden gedaan. Maar als je nagaat hoe de bedden worden gemaakt, en waarvan, is de prijs begrijpelijk. De bedden worden bijna volledig met de hand gemaakt en afgewerkt. Er wordt alleen de beste katoen en wol, Zweeds grenen en hypoallergeen paardenhaar gebruikt. Jan Ryde licht tijdens het interview toe dat uit onderzoek is gebleken dat natuurlijke materialen, en paardenhaar in het bijzonder, sneller slaap opwekken. Synthetische materialen doen het tegenovergestelde. Een ander voordeel is dat het stugge paardenhaar bijna niet aan slijtage onderhevig is. Er is een man in Zweden die slaapt op een Hästens bed uit 1907!

Handmade_stitch_wide_2106

 

Hästens brengt regelmatig limited editions op de markt. Dit jaar is dat de 2000T. Een Limited Edition variant op het bestaande luxe model met dezelfde naam. In de gelimiteerde versie zijn, als eerbetoon aan de afkomst van het merk, leren details als stoere handvatten, hoekbeschermers en insignes toegepast. Er is maar een beperkt aantal van deze bedden gemaakt en alle bedden zijn met de hand afgewerkt. Kopers krijgen een door Jan Ryde hand gesigneerd certificaat. Het bed is tot 31 december verkrijgbaar.

Foto Limited Edition

Ik kan als eigenaar van een Hästensbed oprecht zeggen ‘once you go horse hair, you’ll never go elsewhere’. Zo, die verzin ik ter plekke 😉 Ik vond het bijzonder dat ik de kans kreeg Jan Ryde te ontmoeten.

 

 

 

 

 

 

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 LinkedIn 0 Reddit 0 Email -- StumbleUpon 0 Filament.io 0 Flares ×

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.