Archive for the ‘trends’ Category

Tiny Houses in Amsterdam – de kleinste huisjes gevonden op Funda

Thursday, April 21st, 2016

De Tiny House movement is de wereld hard aan het veroveren. Ook in Nederland zijn steeds meer mensen heel serieus bezig met het plannen en bouwen van hun ‘tiny house’. In een stad als Amsterdam, waar de woningmarkt weer in gezonde overspannen toestand is, zijn mensen echter soms gedwongen tot een tiny house. Maar is dat zo erg? Als je de aanhangers mag geloven is een oppervlakte van maximaal 20m2 eigenlijk meer dan voldoende. En met een beetje mazzel woon je dan zelfs aan de gracht! Kijk mee naar de 5 kleinste huisjes die momenteel op Funda te koop staan in Amsterdam.

1. Aan de Prinsengracht, 22m2 voor €160.000

Voor Amsterdamse begrippen een prijsje waarvan je de beperkte oppervlakte snel bent vergeten! En wat een leuk appartement is dit!! De twee dakramen en de dakkapel maken het een bijzonder lichte ruimte. Daarbij doet het zijraam boven de keuken suggereren dat er geen sprake is van buren wat ook een luxe is. Het helpt dat de huidige bewoner het zeer smaakvol heeft ingericht. Toen ik ooit als starter op zoek was naar mijn eerste huisje wilde ik per se een grotemensenslaapkamer, maar als ik nu in die positie verkeerde was dit een serieuze optie.

foto: Broersma Makelaars

foto: Broersma Makelaars

2. Marnixstraat, 23m2 voor 160.000

Ook in het centrum, aan de steeds fraaiere Marnixstraat, ligt dit compacte studiootje. Het is helemaal gerenoveerd met een moderne keuken en badkamer. De huidige bewoner heeft een handige kastenwand met uitklapbed geplaatst, maar je kunt er ook voor kiezen een slaapbank te nemen. Wil je toch liever een apart slaapgedeelte dan kun je overwegen een soort room divider te plaatsen. De Kallax van Ikea is daar erg geschikt voor. Twee grote ramen maken ook dit weer een heerlijk licht appartement.

foto: Rappange Makelaars

foto: Rappange Makelaars

3. Aan de Kinkerstraat, 23m2 voor €149.500

Ook deze compacte studio is tot in de puntjes gerenoveerd. En er is een aparte slaapkamer voor wie dat per se wil. Die is niet groot, maar er kan een tweepersoonsbed in. Hier kan natuurlijk ook een geweldige inloopkast van gemaakt worden. Dan moet er wel gekozen worden voor een slaapbank, en het zitgedeelte is niet heel groot. Ook hier weer lekker veel licht!

foto: Brinkborgh Makelaars

foto: Brinkborgh Makelaars

4. De Korte Geuzenstraat, 23m2 voor €182.500

Een opvallende prijs voor dit kleine appartementje in de Geuzenflat. Er staan er regelmatig meer te koop en die zijn meestal een stuk lager geprijsd. Momenteel bijvoorbeeld staan er twee te koop voor €115.000. Maar die zijn niet zo fraai opgeknapt als in dit geval, en ze hebben geen balkon, een luxe waar dit appartement wél over beschikt. De verbouwing is slim aangepakt. De keuken en badkamer zijn omgedraaid waardoor de keuken opengebroken kon worden naar de zitkamer. Een handige eetbar zorgt dat er geen eettafel meer nodig is. De badkamer is nu ook wat groter en heeft een raam. Maar of de verbouwing en het balkon een meerwaarde van €67.500 waard zijn….Het ziet er allemaal wel erg verzorgd en mooi uit. Je woont hier ook leuk. Genoeg leuke restaurants en winkels om de hoek en uitzicht op het water van de Kostverlorenvaart.

foto: BenS makelaars

foto: BenS makelaars

5. Aan de Albert Cuypmarkt, 24m2 met dakterras voor €170.000

Hulde voor de ontwikkelaar van dit project. Dit perfecte studio-appartementje is ideaal voor een starter. Het is goed ingedeeld met een ruime badkamer, een aparte kast voor een was/droogcombinatie en een compacte, maar complete keuken die in een hoek is geplaatst. Ook hier zorgen drie ramen voor veel licht. Eén van de ramen is zelfs een dubbele openslaande deur naar een Frans balkon waar je heerlijk in de zon kunt zitten. Maar er is meer, want bovenop het dak beschikt dit appartementje over een eigen dakterras! De prijs is er wel naar. Niet alle starters komen al aan een hypotheek waarmee dit te betalen is.

foto: Heeren Makelaars

foto: Heeren Makelaars

 

 

 

Te kitsch, dus té leuk en al een tijdje hot: flamingo’s in het interieur

Wednesday, March 25th, 2015

Golden Girls meets Miami Vice.. Als je aan Flamingo’s denkt, denk je aan jaren ’80 TV series, leuk bedoelde kitsch en als je mazzel hebt, meren in Afrika of andere verre oorden. Maar Flamingo’s in je huis? Ja, absoluut. Flamingo’s zijn hot; al een tijdje zelfs. Ook als je een echte stijlfascist bent. Ik was al lang om 😉

Misschien jullie na deze inspirerende plaatjes ook? Ik ben benieuwd. Laat vooral een berichtje achter!

Foto: Caribbeanlivingblog.com

Foto: Caribbeanlivingblog.com

Lampenkapjes van Chloe Croft

Lampenkapjes van Chloe Croft

Foto: Thedecorfix.com

Foto: Thedecorfix.com

Kussensloopje van Argos

Kussensloopje van Argos

Foto: wallpaperdirect

Foto: wallpaperdirect

foto: Damask et Dentelle

foto: Damask et Dentelle

Stylemepretty.com

Stylemepretty.com

Kijk voor meer voorbeelden op de Pinterestpagina van StudioColumbo

Draadloos je mobiel opladen op meubels van IKEA – Hallelujah!

Monday, March 2nd, 2015

Mag ik een applaus voor IKEA? Want daar kun je nu terecht voor meubels die je telefoon draadloos opladen. Dus door je telefoon ‘s avonds gewoon op je leeslampje of nachtkastje te leggen wordt hij, terwijl jij lekker ligt te slapen opgeladen; zonder snoertje! Dus geen geklooi meer met stekkertjes die je net naast je bed nergens kwijt kunt omdat nachtlampje en zo daar al in zitten.  In plaats daarvan blijft je lamp gewoon zijn eigen stopcontact houden maar daar put hij niet alleen energie voor licht uit, maar ook voor je telefoon.

 

de collectie bestaat uit nachtlampjes, nachtkastjes, staande lampen, kleine tafeltjes, losse oplaadstations en inbouwproducten

de collectie bestaat uit nachtlampjes, nachtkastjes, staande lampen, kleine tafeltjes, losse oplaadstations en inbouwproducten

zo eenvoudig is het!

zo eenvoudig is het!

Ikea verkoopt ook losse oplaadstations die je in bestaande meubels in kunt bouwen. Dus elk bestaand meubel kan ook worden omgetoverd tot draadloos oplaadstation. Om een smartphone of tablet draadloos op te laden, moet deze beschikken over de zogenoemde Qi standaard. Heeft het toestel deze ingebouwde functie niet, dan biedt IKEA speciale oplaadhoesjes die je eenvoudig om je iPhone of Samsung toestel doet. Je legt je smartphone of tablet vervolgens op het plusteken en voila, het toestel laadt op. Alle Wireless Charging producten hebben bovendien een USB-uitgang, zodat je ook andere apparatuur eenvoudig kan aansluiten en opladen.

De techniek is niet nieuw, maar ik had niet verwacht dat IKEA hier zo snel op in zou spelen. Bovendien zijn de producten ook nog eens mooi. Hulde dus!

 

 

Orchideeën in het interieur

Sunday, February 1st, 2015

Bij mij thuis staan eigenlijk altijd verse bloemen. Bovendien pluk ik regelmatig takken of bloemen in de tuin van ons zomerhuisje. En er staan altijd orchideeën. Ik weet dat ze een beetje een slechte reputatie hebben en een beetje ordinair en passé worden gevonden, maar ik vind ze prachtig. En ze houden volgens mij ook van mij, want ik krijg levenloze, uitgebloeide en schijnbaar dode exemplaren met bruine dorre bladeren vaak toch weer in bloei. Mijn tip; slechte verzorging. Er worden hier sigaren gerookt, ik vergeet ze water te geven en als ik er dan wel aan denk verzuip ik ze en ik verplaats ze de hele tijd. Bovendien weet ik zeker dat ik, sinds ik me er een beetje in heb verdiept, het snoeien of terugknippen net verkeerd doe. Maar er staan as we speak twee prachtig bloeiende orchideeën naast me die iemand anders drie maanden geleden had weggegooid. Ik doe dus iéts goed.

Ik combineer ze graag onderling en probeer van het plekje waar ze staan mini-composities te maken. Bijvoorbeeld door er een stapel boeken naast te leggen of ze in verschillende potten te doen. Ik vind ze ook juist niét mooi als ze symmetrisch geplaatst worden of als er twee dezelfde naast elkaar in een vensterbank staan. Ze lenen zich juist voor een beetje een rommelig hoekje. Oh, en in zo’n hoge vaas kan écht niet meer!

Omdat het zondag is en regent hier fijn wat plaatjes van mooie interieurs mét orchideeën!

bron: la-belle-vie-tumblr

bron: Lisa Borgnes Giramonti via the Homelook

bron: Traditional Homes

bron: ablogwithaview

Bron: the homelook

bron: stilinspiration.se

bron: mydesignchic

 

Kijk voor meer moois op de Pinterestpagina van StudioColumbo

Woontrend: Tiny homes – groots wonen op weinig vierkante meters

Monday, January 26th, 2015

Downsizing of Micro Homesteading. Het zijn beide termen voor kleiner wonen. Met name in Amerika, waar ze juist gewend zijn aan grote huizen, is deze trend een enorme opmars aan het maken. Steeds meer mensen besluiten alle overbodige spullen weg te doen en, soms met het hele gezin, te verhuizen naar Tiny Homes waar ze leven met alleen de basisbehoeften.  Ze wonen dan in, vaak zelfgebouwde, huisjes met minimaal vloeroppervlak. Maar ook in Europa zie je ze steeds vaker. Het voordeel kan zijn dat je geen vergunning nodig hebt. Dit Finse voorbeeld heeft bijvoorbeeld een footprint (oppervlakte) van nog geen 10m2 en kon daardoor zonder vergunning gebouwd worden.

Op Youtube zijn verschillende tours en kijkjes in dit soort kleine huisjes te vinden. Ik heb er een aantal voor jullie op een rijtje gezet.

Zentangle in opmars in het interieur

Thursday, January 15th, 2015

Zentangle? Wat? Ik hoor het je vragen. Maar de kans is groot dat je het herkent als je het ziet. Het is een meditatieve (zen) manier van tekenen (tangling) waarbij diverse patronen worden samengevoegd in één beeld. Het levert mooie, beetje psychedelische beelden op.

Een Zentangle van de Flickraccount van Praile / www.tangletangletangle.com

Een Zentangle van de Flickraccount van Praile / www.tangletangletangle.com

Zentangle van DeepMagicDesigns / bron: Etsy.com

Zentangle van DeepMagicDesigns / bron: Etsy.com

 

De herkomst van Zentangle is wat onduidelijk. De paar sites die er over te vinden zijn hebben het over een zekere Maria en een monnik Rick. Maria vertelde aan Rick dat ze zo rustig en kalm werd van het tekenen van kleine herhaalde patroontjes. Herkenbaar trouwens. Tot op de dag van vandaag staan mijn blocnotes en opschrijfboekjes vol met dergelijke tekeningetjes. Rick omschreef dat rustgevende gevoel als mediteren en zo ontstond de gedachte achter Zentangle. Het houdt qua stijl een beetje het midden tussen Jugendstill, tatoeage-achtige stijl, Escher en de illustraties die je in de jaren ’60 en ’70 wel zag op platenhoezen en in kinderboeken geïllustreerd door bijvoorbeeld Ted Schaap/Scapa. De hoes van het album Revolver van The Beatles lijkt bijvoorbeeld een Zentangle avant-la-lettre. Tenminste, ik meen dat Zentangle een vrij recente ‘uitvinding’ is.

 

Beatles Revolver platenhoes lijkt een beetje op Zentangle

Beatles Revolver platenhoes lijkt een beetje op Zentangle

Pagina uit het boek 'De Grote Reis met Opa en Bennie Blauw' met tekeningen van Scapa (Ted Schaap)

Pagina uit het boek ‘De Grote Reis met Opa en Bennie Blauw’ met tekeningen van Scapa (Ted Schaap)

Ik ben op Facebook lid van de groep Amsterdam Durft Te Vragen. Dat is een te gekke groep waar mensen de gekste vragen stellen maar ook leuke dingen delen. Op een dag las ik een oproep van een zekere Pien Roozen. Zij is groot fan van deze techniek en maakt bijzondere tekeningen. Om te kunnen blijven oefenen, ook in opdracht, wilde ze graag een paar Zentangle tekeningen maken voor mede-groepsgenoten. Pien vroeg plaatjes te delen en zij zou kiezen welke ze zou natekenen. In mijn jeugd was ‘De Grote Reis met Opa en Bennie Blauw’ met tekeningen van Ted Schaap één van mijn favoriete boeken dus ik raakte meteen in een soort nostalgische trance en wilde heel graag een tekening van haar. Ik vond een mooie afbeelding van de Eiffeltoren en plaatste die onder haar oproep. Al snel kreeg ik een mailtje dat ze graag mijn afbeelding wilde namaken. Inmiddels heb ik deze ontvangen. Hij is erg leuk geworden. In overleg heeft ze hem op wat gelig papier getekend zodat het een oude tekening lijkt. Ik wil er een mooie lijst met passe-partout omheen doen en hem dan in mijn werkkamer hangen.

De Tekening die Pien voor mij maakte

De Tekening die Pien voor mij maakte. De gele streep zit er in het echt niet in

Ik kan me zomaar voorstellen dat Zentangle een enorme opmars gaat maken in het interieur. Het past goed bij de zelfmaaktrend en de hang naar folkore, oude handwerktechnieken en handbedrukte stoffen. In de mode wordt het bijvoorbeeld hier en daar al toegepast. Gek genoeg heb ik het idee dat ik het nog niet eens zo lang geleden heb gezien in de collectie van, ik meen, H&M, maar ik kan er niets over vinden online. In dat geval loop ik sowieso hopeloos achter natuurlijk. Maar dan nog kan ik me voorstellen dat het er opnieuw aan zit te komen. Oh, en dat Pien mij een tekening heeft gegeven past natuurlijk helemaal in de trend van de shared economy. Klikken jullie allemaal even door naar haar Facebookpagina? Dan is het cirkeltje rond 😉

Zentangle muur / bron: scraphacker

Zentangle in de collectie van Stéphane Rolland

Zentangle in de collectie van Stéphane Rolland

Zentangle pompoenen / Robin Inspirations op Pinterest

Zentangle pompoenen / Robin Inspirations op Pinterest

Zentangle kussensloop / Print all over me

Zentangle kussensloop / Print all over me

Zentangle kussensloop / Fineartamerica.com

Zentangle kussensloop / Fineartamerica.com

 

 

Interieur trendkleuren 2015

Saturday, January 10th, 2015
Pantone trendkleuren 2015 / beeld: Elle Decor

Pantone trendkleuren 2015 / beeld: Elle Decor

Dit zijn ze. Volgens Pantone zijn dit dé trendkleuren van 2015. Met pakkende namen als ‘Crushed Grape’, ‘Steel Gray’, ‘Red Dahlia’ en ‘Vineyard Green’ laat Pantone zien welke kleuren het komende jaar vaak terug zullen komen. Als palet vind ik het niet heel mooi. Het staat me zelfs een beetje tegen. Maar enkele van de kleuren individueel spreken we wel aan. Ik heb er drie uitgelicht.

Pantone Rosette

Pantone Rosette

Rosette. Kleurcode 16-1518. Pantone beschrijft deze kleur als volgt: Part of the “Abstractions” palette: “Similar to the formulation of abstract art where styling might seem randomly gathered, forming a mosaic of differing shapes and many of them geometric.” Ik snap geloof ik best wat ze bedoelen. Deze kleur is bijzonder geschikt als basis voor een eclectische mix van stijlen en kleuren. Hij oogt een beetje fifties/Mid Century, maar misstaat ook niet in een interieur met een lekkere overdaad aan ‘Paris Chique’ of Hollywood regency. Ik ben sowieso fan van roze in het interieur. Zie voor meer fijne voorbeelden mijn Pinterest.
bron: Quinncooperstyle

bron: Quinncooperstyle

bron: Architectural Digest

bron: Architectural Digest

Pantone White Alyssum

Pantone White Alyssum

White Alyssum. Kleurcode 11-1001. Ik moest twee keer lezen want ik dacht dat er white asylum stond. Alyssumis schildkruid. In de meeste gevallen is dit geel, maar er bestaat ook een witte variant. Die lijkt een beetje op Fluitenkruid. Die grote bossen witte bloemetjes die in de late lente bermen langs wegen en sloten vullen. Ik plukte ze vroeger altijd voor mijn moeder, maar ze vielen uit waar je bij stond. Tocht heeft dit kruid zijn weg weten te vinden in menig Nederlandse traditie. De kanten zoom van sommige klederdrachten is bijvoorbeeld geïnspireerd op Fluitenkruid.  White Asylum doet het in mijn ogen dan ook goed in een niet de druk interieur waarin sobere tinten de basis vormen, maar waar ruimte is voor inspiratie vanuit folklore of de natuur. In het palet van het tweede voorbeeld hieronder zie ik zelfs de kleuren van de knotwilgen bij ons achter vroeger terug. Het is wellicht iets te winters qua sfeer om te passen bij de tijd van het Fluitekruid.

bron: Garrison Hullinger

bron: Garrison Hullinger

Bron: Imaxia

Bron: Imaxia

Pantone Steel Gray

Pantone Steel Gray

‘Steel Gray’, kleurcode 18-4005. Ik snap de naam niet helemaal want zie er noch steel, noch gray in. Het is, net als bijvoorbeeld muisgrijs, wel een gebruikelijke Engelse term voor een kleur, maar die kleur heeft meer een blauw/paarse gloed dan een groene. Hoe dan ook, ik vind het een bijzondere kleur. Maar misschien niet als hoofdkleur, en misschien zelfs meer als startpunt dan als echte kleur. Ik vond bijvoorbeeld dit plaatje op Coolshire.com waar de kleur zelf niet letterlijk in zit, maar waar het palet wel een afgeleide kan zijn van deze kleur.

bron: Coolshire

bron: Coolshire

Op het blog van Lona de Anna vond ik deze geweldige kamer. Hier is de kleur op de muur, hier overigens groen genoemd, meer identiek aan de Steel Gray van Pantone. Je ziet dat deze sobere tint een mooie basis is voor diverse groen, grijs en bijna oker-achtige tinten. Ondanks de wat kille kleur is deze ruimte wel warm. En ik zie graag een gedurfde kleur op een muur die leidt naar immens hoge plafonds. Niet te voorzichtig zijn als je veel muur hebt, juist niet!

bron: Lona de Anna

bron: Lona de Anna

 

Eén van de 15 snelst stijgende zoekwoorden op Marktplaats: schapenvachtjes

Friday, October 17th, 2014

Vandaag publiceerde Marktplaats een lijst van de 15 snelst stijgende zoektermen. Eentje daarvan is ‘schapenvacht’. Met het korter worden van de dagen en de gezellige avondjes thuis voor de deur een begrijpelijke. Het ziet er namelijk echt heel gezellig uit zo’n vachtje.

Plaatjes!

foto: urbanaesthetics.ca

 

De mooiste design- en woonboeken – met korting via Studiocolumbo.com

Friday, September 5th, 2014

Onlangs publiceerde Vogue Living Australië hun top 5 favoriete woon- en designboeken. Ik ben gek op van die zogenaamde ‘coffee table books’; boeken die zo mooi zijn dat ze eigenlijk op tafel moeten liggen. Ik kom graag in van die grote Amerikaanse boekenwinkels, daar hebben ze altijd geweldige collecties. Maar ook in museumwinkels, gewoon hier in Amsterdam of online vind ik soms de mooiste boeken. Via mijn Engelstalige blog Homevoyeurs.com kan ik regelmatig prachtige boeken met hele fijne kortingen tot soms wel 75% aanbieden. Daar heb ik mijn top 10 uit samengesteld. De mooiste boeken voor een fijn prijsje.

 

1. Eames: Beautiful Details. $40,63.

Prachtig vormgegeven boek over en deels door Charles en ray Eames; het beroemde ontwerpersechtpaar. 

eames

 

2. Los Angeles: the Architecture of Four Ecologies. $22,92.

Reyner Banham onderzocht het bebouwde Los Angeles zoals niemand dat ooit heeft gedaan. Van industriële ontwikkelingen tot infrastructuur, utiliteitsbouw en woningen. Ik ben gek op Los Angeles, dus wil dit boek zelf heel graag hebben

losangeles

 

3. Miller’s Mid Century Modern. $28,16.

Een onmisbaar boek voor verzamelaars en fans van Mid Century design. Een onuitputtelijke bron van informatie over meubels, design, servies, glaswerk en andere accessoires van Scandinavisch design, via Eames en Robin en Lucienne Day naar de gebroeders Castiglione in Italië

midcent

 

4. Paris Designers’ and their Interiors. $40,45.

Prachtige reportages van de interieurs van beginnende of gevestigde Parijse ontwerpers.

paris

 

5. Autoban: Form. Function. Experience. $52,58.

In Istanbul komen Oost en West, Europa en Azië, samen. In de ontwerpen van studio Autoban in deze stad komt dit aspect vaak naar voren. Autoban is momenteel één van de meest gerenommeerde design studio’s ter wereld. 

auto

 

 

6. Mountain Modern: Contemporary Homes in High Places. $24,92.

Een kijkje in huizen die op grote hoogte staan. Comfort en de elementen; hoe gaan die samen?

mountain

 

7. Ways of looking: How to experience Contemporary Art. $12,71.

Bekijk moderne kunst vanuit het Tabula Rasa principe; met een schone lei en een frisse blik.

 

waysoflooking

 

8. The Things that Matter – Nate Berkus. $23,30.

Alleen al vanwege Nate mag dit boek blijven liggen. Ik ben groot fan van zijn werk. Nate is één van Amerika’s meest populaire ontwerpers. Hij komt regelmatig voorbij in populaire TV programma’s. Zo was hij meerdere keren te gast bij Oprah.

nate

 

 

9. The Encyclopedia of Furniture. $25,84

De derde, herziene druk. Spreekt voor zichzelf. Onmisbaar voor de interieurfan!

encyclopedia

 

10. Steven Gambrel: Time and Place. $34,04.

Waanzinnig boek met heerlijk veel afbeeldingen van interieurs door deze New Yorkse ontwerper. 

gambrel

 

 

 

Takkenweer, dus mogen takken weer

Saturday, August 30th, 2014

Stiekem kijk ik er altijd wel weer een beetje naar uit; de herfst. Zeker de eerste weken van de herfst, als de zon overdag nog af en toe flink schijnt, maar de bladeren al weer wat bruiner worden, de takken soms zelfs al wat kaler en er zo’n fijne boslucht hangt, zelfs hier in Amsterdam. Binnen komen de plaids weer voorzichtig uit de kast, worden de kaarsen weer wat eerder aangestoken en als je mazzel hebt; de open haard. En je mag aan de zwaardere biertjes en wijntjes, want die horen bij de tijd van het jaar…. met kaasjes.

Maar het lijkt er op dat de zon zich voorlopig even heeft verstopt. Hier wat fijne plaatjes om je alvast een beetje in de positieve herfstsfeer te brengen. Ik hou het thema lekker breed want ik kon niet zo goed kiezen. Dus herfst = takken in het interieur 😉

foto: anoukdekker.nl

foto: anoukdekker.nl

foto: desiretoinspire.net

foto: desiretoinspire.net

foto: 3.bp.blogspot.com

foto: 3.bp.blogspot.com

foto: Atticus & Milo

foto: Atticus & Milo

foto: Zuniga Interiors

foto: Zuniga Interiors

foto: designinspiration.typepad.com

foto: designinspiration.typepad.com