Zentangle in opmars in het interieur

Inspiratie Tips trends
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Zentangle? Wat? Ik hoor het je vragen. Maar de kans is groot dat je het herkent als je het ziet. Het is een meditatieve (zen) manier van tekenen (tangling) waarbij diverse patronen worden samengevoegd in één beeld. Het levert mooie, beetje psychedelische beelden op.

Een Zentangle van de Flickraccount van Praile / www.tangletangletangle.com
Een Zentangle van de Flickraccount van Praile / www.tangletangletangle.com
Zentangle van DeepMagicDesigns / bron: Etsy.com
Zentangle van DeepMagicDesigns / bron: Etsy.com

 

De herkomst van Zentangle is wat onduidelijk. De paar sites die er over te vinden zijn hebben het over een zekere Maria en een monnik Rick. Maria vertelde aan Rick dat ze zo rustig en kalm werd van het tekenen van kleine herhaalde patroontjes. Herkenbaar trouwens. Tot op de dag van vandaag staan mijn blocnotes en opschrijfboekjes vol met dergelijke tekeningetjes. Rick omschreef dat rustgevende gevoel als mediteren en zo ontstond de gedachte achter Zentangle. Het houdt qua stijl een beetje het midden tussen Jugendstill, tatoeage-achtige stijl, Escher en de illustraties die je in de jaren ’60 en ’70 wel zag op platenhoezen en in kinderboeken geïllustreerd door bijvoorbeeld Ted Schaap/Scapa. De hoes van het album Revolver van The Beatles lijkt bijvoorbeeld een Zentangle avant-la-lettre. Tenminste, ik meen dat Zentangle een vrij recente ‘uitvinding’ is.

 

Beatles Revolver platenhoes lijkt een beetje op Zentangle
Beatles Revolver platenhoes lijkt een beetje op Zentangle
Pagina uit het boek 'De Grote Reis met Opa en Bennie Blauw' met tekeningen van Scapa (Ted Schaap)
Pagina uit het boek ‘De Grote Reis met Opa en Bennie Blauw’ met tekeningen van Scapa (Ted Schaap)

Ik ben op Facebook lid van de groep Amsterdam Durft Te Vragen. Dat is een te gekke groep waar mensen de gekste vragen stellen maar ook leuke dingen delen. Op een dag las ik een oproep van een zekere Pien Roozen. Zij is groot fan van deze techniek en maakt bijzondere tekeningen. Om te kunnen blijven oefenen, ook in opdracht, wilde ze graag een paar Zentangle tekeningen maken voor mede-groepsgenoten. Pien vroeg plaatjes te delen en zij zou kiezen welke ze zou natekenen. In mijn jeugd was ‘De Grote Reis met Opa en Bennie Blauw’ met tekeningen van Ted Schaap één van mijn favoriete boeken dus ik raakte meteen in een soort nostalgische trance en wilde heel graag een tekening van haar. Ik vond een mooie afbeelding van de Eiffeltoren en plaatste die onder haar oproep. Al snel kreeg ik een mailtje dat ze graag mijn afbeelding wilde namaken. Inmiddels heb ik deze ontvangen. Hij is erg leuk geworden. In overleg heeft ze hem op wat gelig papier getekend zodat het een oude tekening lijkt. Ik wil er een mooie lijst met passe-partout omheen doen en hem dan in mijn werkkamer hangen.

De Tekening die Pien voor mij maakte
De Tekening die Pien voor mij maakte. De gele streep zit er in het echt niet in

Ik kan me zomaar voorstellen dat Zentangle een enorme opmars gaat maken in het interieur. Het past goed bij de zelfmaaktrend en de hang naar folkore, oude handwerktechnieken en handbedrukte stoffen. In de mode wordt het bijvoorbeeld hier en daar al toegepast. Gek genoeg heb ik het idee dat ik het nog niet eens zo lang geleden heb gezien in de collectie van, ik meen, H&M, maar ik kan er niets over vinden online. In dat geval loop ik sowieso hopeloos achter natuurlijk. Maar dan nog kan ik me voorstellen dat het er opnieuw aan zit te komen. Oh, en dat Pien mij een tekening heeft gegeven past natuurlijk helemaal in de trend van de shared economy. Klikken jullie allemaal even door naar haar Facebookpagina? Dan is het cirkeltje rond 😉

Zentangle muur / bron: scraphacker
Zentangle in de collectie van Stéphane Rolland
Zentangle in de collectie van Stéphane Rolland
Zentangle pompoenen / Robin Inspirations op Pinterest
Zentangle pompoenen / Robin Inspirations op Pinterest
Zentangle kussensloop / Print all over me
Zentangle kussensloop / Print all over me
Zentangle kussensloop / Fineartamerica.com
Zentangle kussensloop / Fineartamerica.com

 

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 LinkedIn 0 Reddit 0 Email -- StumbleUpon 0 Filament.io 0 Flares ×

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.