Tag: design (page 1 of 3)

IKEA gaat samenwerken met Tom Dixon en het Deense woonlabel Hay

Ze zijn goed bezig daar in Zweden! Ik was al fan. Ze komen met steeds meer innovatieve en aantrekkelijke producten en ik kom er tegen de gevestigde norm in, heel graag. Ook nu kondigen ze weer twee spannende projecten aan. Ze hebben de waanzinnig getalenteerde designer Tom Dixon aangetrokken om producten voor ze te ontwerpen én ze gaan samenwerken met het Deense woonlabel Hay.

IKEA en Hay – foto © inter IKEA systems B.V. 2016

De samenwerking met Hay is bedoeld om de toekomst van Scandinavisch design onder de loep te nemen. Het designteam kreeg de opdracht meubels en producten te ontwikkelen die de Scandinavische designmentaliteit in zich meedragen, én die saamhorigheid in huis moeten bevorderen. Daarmee doelen ze niet alleen op esthetiek, maar ook op sociale saamhorigheid. De lancering staat op de planning voor 2017. Ik kan niet wachten.

Tom Dixon met Marcus Engman, design manager bij IKEA – foto © inter IKEA systems B.V. 2016

Tom Dixon wil met zijn ontwerpen voor IKEA zich specifiek richten op kleinbehuisden. Mensen wonen steeds vaker, al dan niet bewust, op kleine oppervlakten, en functies van woonvertrekken versmelten. Ook mensen die meer ruimte hebben kiezen bewust voor indelingen waarbij woonfuncties in elkaar overlopen. De meubels en objecten in huis moeten met die trend meegaan, aldus Dixon. Ook deze collectie zal in 2017 worden gelanceerd.

De collectie van Hay en IKEA kenmerkt zich door eenvoudige meubels, accessoires en textiel – foto © inter IKEA systems B.V. 2016

 

Paperholm – de stad van papier

De Schotse kunstenaar Charles Young heeft er zijn levenswerk van gemaakt een papieren stad te bouwen. De stad heet Paperholm en is alleen online te bezoeken. Hij begon in augustus 2014 met het elke dag maken, en online plaatsen van een gebouw of object. Vaak geanimeerd gefotografeerd. In 2015 nam hij een kleine pauze maar sinds november van vorig jaar groeit Paperholm als nooit tevoren. En als het aan Charles ligt kunnen mensen binnenkort zijn stad live aanschouwen.

tumblr_nej1g5TPSK1tjhih8o1_250 tumblr_nsx6qy8Ex91tjhih8o1_250 tumblr_nxg8oo5wIc1tjhih8o1_250 tumblr_nxjvnxIvlz1tjhih8o1_250 tumblr_nzk4awMzOk1tjhih8o1_250 tumblr_nqrdylA8UE1tjhih8o1_r1_250

fotografie: Charles Young

Bron: The Interior Directory

Stoel geïnspireerd op de Golden Gate Bridge in San Francisco

Mij ontgaat het eerlijk gezegd; de vergelijking met de iconische brug in San Francisco. Maar de ontwerpers van EAJY zeggen bij het ontwerp inspiratie te hebben gehaald uit de Golden Gate Bridge. Hij heet de ‘BEAMS chair’. Beams verwijst naar de metalen i-balken die in industriële bouwwerken veelvoudig worden toegepast. En inderdaad, die zitten ook in de Golden Gate bridge. Ik vind het vooral een hele leuke stoel.

 

Spectaculair huis aan Australië’s Great Ocean Road van de hand van John Wardle

Dit huis, gelegen aan de beroemde Great Ocean Road is ontworpen rond een beschutte patio en biedt vanuit vrijwel alle ruimtes een wijds uitzicht op de oceaan. Het is opgebouwd uit diverse rechthoekige, met zink beklede elementen die gestapeld en naast elkaar verspreid het huis vormen. Geen hoek is recht in Fairhaven Beach House en alles is maatwerk waarbij architect John Wardle gekozen heeft voor materialen die het natuurlijke karakter en de omgeving recht aandoen. Van buiten past het doffe, geborstelde zink perfect bij de duinvegetatie en het zand van het strand. Binnen geven houten vloeren, wanden en muren in combinatie met gietijzer precies genoeg warmte om het behaaglijk te maken. Het huis heeft in Australië al diverse prijzen in de wacht gesleept.

Bron: Dezeen, fotografie: Trevor Mein, film: Coco and Maximillian.

Een glazen kantoor in een 100-jaar oude Japanse koeienschuur

Om werknemers de kans te geven even van de drukte in Tokyo te ontsnappen, heeft een Japans IT-bedrijf een klein kantoortje op het platteland laten bouwen. Hiervoor schakelde het bedrijf architect Issei Suma in die een eenvoudige rechthoekige ruimte van glas en staal ontwierp. Bijzonder is dat dit nieuwe kantoor vervolgens in het frame van een oude koeienschuur is geplaatst. De combinatie van de strakke, heldere belijning van het moderne kantoor met de oude verweerde houten balken en kenmerkende Japanse vormen zorgen voor een zeer fraai geheel.

 

Bron: Dezeen. Fotografie: Yasuyuki Deguchi.

Een scene uit een Britse serie diende als inspiratie voor deze geweldige cottage

Zat om steeds de hoofdprijs te betalen voor een kamer of een cottage als hij zijn ouders bezocht in North Yorkshire, besloot Leighton Cheal, die in Berlijn woont, op zoek te gaan naar een eigen plekje. Hij liep toevallig tegen deze verbouwde schuur aan, die in de jaren ’80 was verbouwd tot vakantiewoning. “Er was sindsdien niets meer aan gedaan, en alles zag er dus nog precies zo uit als in die tijd. Tot en met de saaie en truttige kleuren”.

Secret View Cottage North Yorkshire

Secret View Cottage North Yorkshire

Leighton greep de uitdaging met beide handen aan, en begon enthousiast plannen te maken. “Ik wilde er een gezellige en rustgevende ruimte van maken, en tegelijkertijd de beperkte ruimte zo efficient mogelijk indelen”. De inspiratie vond Leighton op een wel heel opvallende manier. “Ik ging voor ‘country contemporary’ met een vleugje ‘London Gentleman’s Club’. Op een avond zat ik op TV naar de serie Indian Summers te kijken en zag ik een scene met een soort duivengrijs tegen een Pruisisch blauwe schrotenwand. Ik werd er echt door gegrepen en heb een screenshot gemaakt en dat als moodboard gebruikt. Gek genoeg leverde dat ene beeld zoveel inspiratie op dat alles daarna vanzelf op zijn plek viel”.

De scene uit Indian Summers waar het allemaal mee begon

De scene uit Indian Summers waar het allemaal mee begon

 

De zitkamer vóór deze werd opgeknapt

De zitkamer vóór deze werd opgeknapt

 

De zitkamer nu

De zitkamer nu

 

Meubels werden hergebruikt of tweedehands online gekocht. De armstoelen kocht Leighton bijvoorbeeld voor nog geen 100 pond op ebay. Veel van de meubels en verlichting werden ontworpen door een vriend. De kunst is gemaakt door een andere vriend uit Berlijn, de Nederlandse kunstenaar Lukas Julius Keijser. Ze geven het voornamelijk klassieke palet net even die gewaagde en moderne knipoog. De cottage ligt vlak bij de historische stad York en het imposante Castle Howard, waar Brideshead Revisited is opgenomen. Het huisje is, als Leighton er niet zelf is, te huur!

 

De keuken vóór Leighton deze opknapte

De keuken vóór Leighton deze opknapte

 

De keuken ná

De keuken ná

 

11377299_10205255490960074_1519528186588975546_n

11212595_10205238037203741_4491892598287544455_o

682285c7_original

1461104_10205255488960024_821824629073241625_n

1b4a4de8_original

9e041995_original

 
 

Een echt huisje bezorgd in een doos! En je pakt het zo weer in als je wilt verhuizen!

Die hele tiny homes trend wordt alsmaar leuker! Dit huis wordt in een doos als bouwpakket afgeleverd. Je bouwt het zelf op, en als je op een gegeven moment wilt verhuizen pak je het gewoon weer in! Alles is aanwezig, en ook nog eens gegoten in een zeer aantrekkelijke vormgeving. Voor het Nederlandse klimaat is het wellicht net iets té klein want het is de bedoeling dat je buiten zít. Maar je zou de keuken net iets anders moeten indelen. En dat kan. Alle indelingen en variaties zijn bespreekbaar. Je kunt er zelfs twee aan elkaar laten maken. De ontwerpers van het Zuid-Afrikaanse POP-IDladla, zijn zich nog aan het buigen over de prijs, dus die is nog niet bekend.

podidladla tiny home

pod-idladla tiny home

pod-idladla tiny home

pod-idladla tiny home

bron: Housebeautiful.com

 

 

Een glas in loodraam dat je telefoon oplaadt

Dit raam, ontworpen door de Nederlandse ontwerper Marjan van Aubel is opgebouwd uit gekleurde zonnepaneeltjes die met de zon energie opwekken. De energie is genoeg om kleine apparaten als mobiele telefoons op te laden.

Dit glas-in-loodraam van Marjan van Aubel wekt energie op om je telefoon mee op te laden

Van Aubel past vaker zonne-energie en de mogelijkheden daarvan toe in haar ontwerpen. Eerder ontwikkelde ze een tafel met als blad een zonnepaneel. Ook Ikea past inmiddels technologieën toe in hun meubels waarmee telefoons, in hun geval zelfs draadloos, opgeladen kunnen worden.

Ik vind overigens het ontwerp van het raam, waar zelfs een grafisch ontwerper uit Londen aan te pas is gekomen, niet heel bijzonder. En  de foto met dat plantje zelfs een beetje lullig. Maar het idee is heel leuk, en bovendien heel handig, zeker als je een raam op de zon ‘over’ hebt!

 

‘Cap Vert’ behang uit de Eldorado collectie van Elitis

Geweldig dit behang! Het komt uit de collectie Eldorado van het waanzinnige Franse interieurmerk Elitis. Het lijken nonchalant opgehangen portretten maar ze zijn mee gedrukt in het patroon. Goed oppassen met ophangen dus! Het dessin is opgebouwd uit drie rollen van ieder één meter breed die samen het paneel vormen. Is je muur breder, dan kun je er uni-behang bijbestellen.

Behang 'Cap vert' uit de Eldorado collectie van Elitis

Behang ‘Cap vert’ uit de Eldorado collectie van Elitis

Het behang is onder andere online te bestellen bij Luxurybynature.

Mijn ontwerp voor het nieuwe kantoor van Sustainalytics

Een perfecte mix van huiselijkheid, vrolijkheid, zakelijkheid en duurzame oplossingen

Sustainalytics, onderzoeksbureau in verantwoord investeren, nam onlangs haar intrek op de 6e verdieping van de Alpha Tower bij de Arena in Amsterdam. De volledige 880m2 werd volledig naar wens van het bedrijf ingericht naar een ontwerp van Studio Columbo. In het ontwerp en uiteindelijke resultaat spelen kernwaarden als duurzaamheid en professionaliteit maar ook de wens voor licht, ruimte en flexibiliteit de boventoon. VEGA-projects trad op als projectbureau en was verantwoordelijk voor de installatie en uitvoering.

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Duurzaamheid
Vanwege de aard van de werkzaamheden van Sustainalytics, het toetsen van bedrijven op hun duurzaamheid voor investeerders, was het belangrijk dat in het ontwerp duurzaamheid een grote rol zou spelen. Dat zie je terug in de gekozen materialen. Zo is er op twee muren gebruik gemaakt van restmaterialen uit de kokosnotenverwerkingsindustrie. Kleine mozaiektegeltjes van de schil van de kokosnoot, een product van Decocos, sieren een enorme wand bij de personeelsingang. Een iets grotere variant, soms nog voorzien van de kenmerkende harige ‘vacht’, is gebruikt op een kleinere wand in het zitje voor zakelijke klanten. In de diverse vergaderruimtes en flexplekken staan robuuste houten tafels en door het hele kantoor is gebruik gemaakt van tweedehands en vintage meubels en accessoires. Het tapijt en de gebruikte verf zijn eco- of zelfs C2C gecertificeerd. Groene accenten op de muren en in het tapijttegelpatroon en een grote hoeveelheid planten onderstrepen het duurzame karakter verder.

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Zakelijk
De directie van Sustainalytics had de uitgesproken wens bezoekers een professionele ervaring te geven bij binnenkomst. Hiervoor ontwierp ik een tweede, kleinere ingang die werd voorzien van een groene loper. Zakelijke gasten worden hier verwelkomd bij een receptie met een intiem zitje. Deze ruimte is geïnspireerd op kantoren zoals je die ziet in Amerikaanse televisieseries uit de jaren ’80 of de tijd van Mad Men. Een tweedehands groene Chesterfieldbank, een duidelijke knipoog naar de term Green Banking, en twee retro-geïnspireerde tafeltjes (Vintage Ikea!) gecombineerd met het geblokte patroon in de vloer maken de sfeer compleet. In de grote boardroom is gekozen voor een sobere, functionele en professionele inrichting. Maar twee subtiele groene banen in de vloer en op de muur verbinden ook deze ruimte met de rest van het interieur.

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Flexplekken
Op slechts een paar afgesloten kantoren na, bevinden de meeste werkplekken zich in een grote, lichte open ruimte. Door gebruik van tapijt met dempende kwaliteiten en flink veel planten is het hier rustig werken. Maar zowel vanuit management als vanuit het personeel zelf klonk de wens voor flexplekken. Plekken waar in gehele of gedeeltelijke afzondering zakelijke gesprekken op bijvoorbeeld Skype kunnen worden gevoerd of even zonder afleiding kan worden gewerkt. In het ontwerp werden vier vrijstaande kantoortjes meegenomen en uitgevoerd. Hierin staan verstelbare tafels van sloophout zodat er zowel zittend als staand gewerkt kan worden. De kantoortjes zijn gedeeltelijk van glas om de zichtlijnen en lichtinval zoveel mogelijk intact te houden. De grote achterwanden zijn bekleed met opgeblazen foto’s van steden waar Sustainalytics kantoren heeft. Zo hangen er taferelen uit Toronto, Londen, Timisoara en New York. De foto’s zijn via een interne stemprocedure gekozen.

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Huiselijkheid
De grote gemeenschappelijke kantine werd ingericht als een woonkeuken. Een eenvoudig keukenblok met houten aanrecht zorgt voor een goede balans met twee felgroene Smeg ijskastjes, een grote houten keukenbar met felgekleurde metalen krukken, en een wandvullende groene gecapitonneerde dinerbank met losse tafeltjes en stoeltjes van dezelfde leverancier als de krukken. De achterwand van de keuken werd betegeld met nieuwe Delfts Blauwe tegeltjes waarvan het blauw in een subtiele geverfde baan op de overige muren terugkomt.

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto” Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Materialen/moodboard / © Studio Columbo

Materialen/moodboard / © Studio Columbo

Ontwerptekening entree / © Studio Columbo

Ontwerptekening entree / © Studio Columbo

Ontwerptekening keuken / © Studio Columbo

Ontwerptekening keuken / © Studio Columbo

Ontwerpschets flexplekken / © Studio Columbo

Ontwerpschets flexplekken / © Studio Columbo

Het nieuwe kantoor van Sustainalytics laat zien hoe met een relatief beperkt budget, goede samenwerking, een helder plan van eisen en een innovatieve benadering binnen beperkte tijd een groot resultaat geleverd kan worden. Ik vond het een geweldig leuk en inspirerend project. Voor mij was het de eerste grote zakelijke opdracht en een echte mijlpaal!

 

Feiten en cijfers

Ontwerp kantoor Sustainalytics
Opdrachtgever: Sustainalytics
Locatie: De Entree 35-37, Amsterdam
Ontwerp: Pieter Valk/ Studio Columbo Amsterdam
Projectleider Sustainalytics: Kate Funke
Interieurbouwer en projectleiding: Vega Projects
Kokoswandmozaïek: Decocos
Posterwanden: ArtiDecco
Groene Chesterfield: Koutsj Amsterdam
Sloophouten balie, werktafels, industriële krukken en keukeneiland: Zooff
Totale vloeroppervlakte: 880 m2
Ontwerp: december 2014
Oplevering: maart 2015

fotografie: Castillo Foto

Older posts

© 2018 STUDIO COLUMBO

Theme by Anders NorenUp ↑