Een perfecte mix van huiselijkheid, vrolijkheid, zakelijkheid en duurzame oplossingen

Sustainalytics, onderzoeksbureau in verantwoord investeren, nam onlangs haar intrek op de 6e verdieping van de Alpha Tower bij de Arena in Amsterdam. De volledige 880m2 werd volledig naar wens van het bedrijf ingericht naar een ontwerp van Studio Columbo. In het ontwerp en uiteindelijke resultaat spelen kernwaarden als duurzaamheid en professionaliteit maar ook de wens voor licht, ruimte en flexibiliteit de boventoon. VEGA-projects trad op als projectbureau en was verantwoordelijk voor de installatie en uitvoering.

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Duurzaamheid
Vanwege de aard van de werkzaamheden van Sustainalytics, het toetsen van bedrijven op hun duurzaamheid voor investeerders, was het belangrijk dat in het ontwerp duurzaamheid een grote rol zou spelen. Dat zie je terug in de gekozen materialen. Zo is er op twee muren gebruik gemaakt van restmaterialen uit de kokosnotenverwerkingsindustrie. Kleine mozaiektegeltjes van de schil van de kokosnoot, een product van Decocos, sieren een enorme wand bij de personeelsingang. Een iets grotere variant, soms nog voorzien van de kenmerkende harige ‘vacht’, is gebruikt op een kleinere wand in het zitje voor zakelijke klanten. In de diverse vergaderruimtes en flexplekken staan robuuste houten tafels en door het hele kantoor is gebruik gemaakt van tweedehands en vintage meubels en accessoires. Het tapijt en de gebruikte verf zijn eco- of zelfs C2C gecertificeerd. Groene accenten op de muren en in het tapijttegelpatroon en een grote hoeveelheid planten onderstrepen het duurzame karakter verder.

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Zakelijk
De directie van Sustainalytics had de uitgesproken wens bezoekers een professionele ervaring te geven bij binnenkomst. Hiervoor ontwierp ik een tweede, kleinere ingang die werd voorzien van een groene loper. Zakelijke gasten worden hier verwelkomd bij een receptie met een intiem zitje. Deze ruimte is geïnspireerd op kantoren zoals je die ziet in Amerikaanse televisieseries uit de jaren ’80 of de tijd van Mad Men. Een tweedehands groene Chesterfieldbank, een duidelijke knipoog naar de term Green Banking, en twee retro-geïnspireerde tafeltjes (Vintage Ikea!) gecombineerd met het geblokte patroon in de vloer maken de sfeer compleet. In de grote boardroom is gekozen voor een sobere, functionele en professionele inrichting. Maar twee subtiele groene banen in de vloer en op de muur verbinden ook deze ruimte met de rest van het interieur.

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Flexplekken
Op slechts een paar afgesloten kantoren na, bevinden de meeste werkplekken zich in een grote, lichte open ruimte. Door gebruik van tapijt met dempende kwaliteiten en flink veel planten is het hier rustig werken. Maar zowel vanuit management als vanuit het personeel zelf klonk de wens voor flexplekken. Plekken waar in gehele of gedeeltelijke afzondering zakelijke gesprekken op bijvoorbeeld Skype kunnen worden gevoerd of even zonder afleiding kan worden gewerkt. In het ontwerp werden vier vrijstaande kantoortjes meegenomen en uitgevoerd. Hierin staan verstelbare tafels van sloophout zodat er zowel zittend als staand gewerkt kan worden. De kantoortjes zijn gedeeltelijk van glas om de zichtlijnen en lichtinval zoveel mogelijk intact te houden. De grote achterwanden zijn bekleed met opgeblazen foto’s van steden waar Sustainalytics kantoren heeft. Zo hangen er taferelen uit Toronto, Londen, Timisoara en New York. De foto’s zijn via een interne stemprocedure gekozen.

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Huiselijkheid
De grote gemeenschappelijke kantine werd ingericht als een woonkeuken. Een eenvoudig keukenblok met houten aanrecht zorgt voor een goede balans met twee felgroene Smeg ijskastjes, een grote houten keukenbar met felgekleurde metalen krukken, en een wandvullende groene gecapitonneerde dinerbank met losse tafeltjes en stoeltjes van dezelfde leverancier als de krukken. De achterwand van de keuken werd betegeld met nieuwe Delfts Blauwe tegeltjes waarvan het blauw in een subtiele geverfde baan op de overige muren terugkomt.

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto" Castillo Foto

Kntoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto” Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Kantoor Sustainalytics door Studio Columbo / foto: Castillo Foto

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Wandaanzicht ontwerp keuken / © Studio Columbo

Materialen/moodboard / © Studio Columbo

Materialen/moodboard / © Studio Columbo

Ontwerptekening entree / © Studio Columbo

Ontwerptekening entree / © Studio Columbo

Ontwerptekening keuken / © Studio Columbo

Ontwerptekening keuken / © Studio Columbo

Ontwerpschets flexplekken / © Studio Columbo

Ontwerpschets flexplekken / © Studio Columbo

Het nieuwe kantoor van Sustainalytics laat zien hoe met een relatief beperkt budget, goede samenwerking, een helder plan van eisen en een innovatieve benadering binnen beperkte tijd een groot resultaat geleverd kan worden. Ik vond het een geweldig leuk en inspirerend project. Voor mij was het de eerste grote zakelijke opdracht en een echte mijlpaal!

 

Feiten en cijfers

Ontwerp kantoor Sustainalytics
Opdrachtgever: Sustainalytics
Locatie: De Entree 35-37, Amsterdam
Ontwerp: Pieter Valk/ Studio Columbo Amsterdam
Projectleider Sustainalytics: Kate Funke
Interieurbouwer en projectleiding: Vega Projects
Kokoswandmozaïek: Decocos
Posterwanden: ArtiDecco
Groene Chesterfield: Koutsj Amsterdam
Sloophouten balie, werktafels, industriële krukken en keukeneiland: Zooff
Totale vloeroppervlakte: 880 m2
Ontwerp: december 2014
Oplevering: maart 2015

fotografie: Castillo Foto