Vanuit mijn ouderlijk huis in Haarzuilens keken we uit op deze toren; de Hamtoren. Deze zeven verdiepingen tellende donjon is een overblijfsel van een kasteel, Ridderhofstad Den Ham, dat hier ooit heeft gestaan. Mijn beste vriendin woonde in een verbouwde boerderij ‘De Nieuwe Ham’, die deel uitmaakte van deze Ridderhofstad.

Middeleeuwse Hamtoren Vleuten te koop / bron: Redres Erfgoedmakelaars

Middeleeuwse Hamtoren Vleuten te koop / bron: Redres Erfgoedmakelaars

Vermoedelijk werd de Hamtoren gebouwd rond 1260. Het ligt aan een inloop van de Oude Rijn. Volgens geruchten liep pal langs deze toren de Noordgrens van het Romeinse Rijk. Niet ver van de toren, richting Utrecht, ligt de Vinexwijk Leidsche Rijn. Tijdens de bouw hiervan stuitten werklui meerdere keren op restanten van Romeinse schepen, bouwsels en gebruiksvoorwerpen. De omgeving is verder bekend van Kasteel De Haar en het daarbij behorende landgoed Haarzuilens dat in bezit is van Natuurmonumenten.

Hamtoren gezien vanaf spoorlijn / bron: redres Erfgoed makelaars

Hamtoren gezien vanaf spoorlijn / bron: redres Erfgoedmakelaars

De vraagprijs staat noch op de site van de verkopend makelaar Redres, noch in de brochure. Het zal in het hogere segment liggen gok ik zo maar. Maar als je het geld hebt, centraal in het land wilt wonen, in een landelijke omgeving met alle voorzieningen binnen handbereik, dan kan ik de Hamtoren van harte aanbevelen!

Uitzicht vanaf te toren. Mijn ouderlijk huis staat iets links van het puntje achter het rijtje boompjes

Uitzicht vanaf te toren. Mijn ouderlijk huis staat iets links van het puntje achter het rijtje boompjes / Bron: Redres Erfgoedmakelaars

Binnen vind je onder andere een werkruimte of vergaderruimte, een grote woonkeuken, een werkkamer, meerdere zitkamers en slaapkamers, eenvoudige badkamers en een groot atelier. En je kunt tot in de nok met de trap, tot zelfs naar buiten om vanaf het torentje zelf de omgeving te zien.

Zitkamer met open haard en echte zitjes in de brede muren

Zitkamer met open haard en echte zitjes in de brede muren / bron: Redres Erfgoedmakelaars

Slaapkamer. Weer goed te zien de dikte van de muren

Slaapkamer. Weer goed te zien de dikte van de muren / bron: Redres Erfgoedmakelaars

Eetkamer met open haard / bron: Redres Erfgoedmakelaars

Eetkamer met open haard / bron: Redres Erfgoedmakelaars